Bojanić Lalović: Prioritet savremeno obrazovanje, stvorićemo zakonski okvir za zaustavljanje nasilja u školama

"Gledaćemo da u fokusu, prije svega, bude učenik. Škola bez nasilja jeste naš cilj", kazala je kandidatknja za poslanicu liste koju čine DPS, SD, LP i DUA

3144 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Koalicija Zajedno! Za budućnost koja ti pripada! – Danijel Živković
Foto: Koalicija Zajedno! Za budućnost koja ti pripada! – Danijel Živković

Zoja Bojanić Lalović, kandidatkinja za poslanicu liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković”, kazala je da će njihov prioritet biti ulaganje u savremeno obrazovanje, te poručila da će stvoriti zakonski okvir za zaustavljanje nasilja u školama.

Ona je, kako je saopšteno, predstavila programske ciljeve te liste koji se odnose na prosvjetu i obrazovanje. Kazala je da će koalicija DPS-SD-LP-DUA prije svega krenuti sa ulaganjem u obrazovanje i nauku, zato što je to, prema njenim riječima, najbolja investicija u budućnost Crne Gore.

“Reforma podrazumijeva i prilagođavanje procesa nastave savremenim trendovima, a to znači i reforma nastavnog plana i programa. Zatim, aktuelizacija nekih metoda aktivne nastave koje traže savremeni trendovi. Sa druge strane gledaćemo da u fokusu, prije svega, bude učenik. Škola bez nasilja jeste naš cilj. Kreiranje jednog nesigurnog ambijenta, u kojem se izgubilo povjerenje svih važnih učesnika u obrazovno – vaspitnom procesu čini se da je rezultat ne samo aktuelnog političkog momenta, već i nedostatka adekvatnih zakonskih okvira. Zato će u narednom periodu, odnosno u trenutku kada mi budemo uzeli vlast, prioritet biti upravo kvalitetan zakonski okvir, kako bismo unutar njega kreirali jedan kvalitetan obrazovni kontekst”, saopštila je Bojanić Lalović.

Smatra da je prethodni period bio obilježen revanšizmom i nazadovanjem, zaustavljanjem reformi u prosvjeti i obrazovanju.

“Protekle dvije i po godine svjedočili smo prvo revanšizmu, kroz onoliko otpuštanja direktora i pomoćnika direktora. Nakon toga je nastupio populizam ili možda ono što je najteže u obrazovanju – jedna stagnacija nedešavanje, zaustavljanje reforme, zaustavljanje svih onih procesa koje smo započeli u trenutku kada smo i sami prepoznali da nešto treba u obrazovanju unaprijediti”, poručila je Bojanić Lalović na predstavljanju izbornog programa.

Bonus video: