Kineski državljanin spašen nakon akcije od 12 sati: Pogrešne koordinate, magla, vjetar...

Iz Gorske službe spasavanja kazali da je kineski državljanin prošao bez povreda

12059 pregleda 132 reakcija 11 komentar(a)
Kineski državljanin i pripadnici GSS-a, Foto: GSS Crne Gore
Kineski državljanin i pripadnici GSS-a, Foto: GSS Crne Gore

Pripadnici Gorske službe spasavanja Crne Gore (GSS) spasili su, nakon akcije koja je trajala 12 sati, kineskog državljanina koji se juče zaglavio na Durmitoru.

Akcija je okončana jutros oko 5.30 sati.

"Gorska sluzba spasavanja Crne Gore juče oko 17 sati putem OKC 112 Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP-a primila je poziv za pomoć od strane državljanina Kine. S.W. (2000) se juče sam uputio na planinarsku turu kroz Durmitor i u jednom trenutku je proklizao i upao u skrip", naveli su iz GSS na Fejsbuku.

Kazali su da je prva informacija po GPS koordinatama da se on nalazi na lokalitetu ispod Bobotovog kuka, ali da po dolasku na lokaciju koja im je dostavljena državljanina Kine nisu pronašli.

"Od tog trenutka kreće borba sa vremenom, lošim vremenskim uslovima i dostavljenim novi GPS koordinatama koje će se po drugi put pokazati kao pogrešne. Treći podatak koji smo dobili nešto nakon ponoci ispostavio se kao pravi. Nešto poslije dva sata nakon ponoći krenulo je izvlačenje kineskog državljanina koji, na sreću, nije povrijeđen", ističu iz GSS-a.

Napominju da je ekiap te službe, juče od 17 sati pa do okončanja akcije, po lošim vremenskim uslovima - uz maglu i vjetar, prešla više od 20 kilometara kroz Durmitor. "Razlog su svakako pogrešni GPS podaci koje smo dobijali", navode.

Bonus video: