Crnogorsko udruženje pristupilo Asocijaciji za korporativnu bezbjednost Jugoistočne Evrope

Iz Asocijacije su saopštili da je fokusu konferencije u Sloveniji digitalizacija kao nova realnost sajber okruženja u kom živimo

5285 pregleda 1 komentar(a)
Sa međunarodne konferencije “Dani korporativne bezbjednosti" u Kranju u Sloveniji, Foto: Asocijacija menadžera bezbjednosti
Sa međunarodne konferencije “Dani korporativne bezbjednosti" u Kranju u Sloveniji, Foto: Asocijacija menadžera bezbjednosti

Samo mjesec i po od osnivanja, Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore primljena je u članstvo Asocijacije za korporativnu bezbjednost Jugoistočne Evrope (SEECSA).

Pristup je formalizovan uz prisustvo izaslanika odbrane Crne Gore u Sloveniji, potpukovnika Veljka Mališića u okviru međunarodne konferencije “Dani korporativne bezbjednosti” koji se održavaju 22. i 23. maja na Brdu kod Kranju, a kojoj crnogorska delegacija prisustvuje na poziv slovenačkog Instituta za korporativne sigurnosne studije, saopšteno je iz Asocijacije.

Oni ističu da je nakon potpisivanja sporazuma, organizovan prijem za crnogorsku delegaciju u ambasadi Crne Gore u Sloveniji kod otpravnice poslova, Ane Zeković.

Predsjednik crnogorske asocijacije, Dragan Radulović poručio da je članstvo u SEECSA najbolji odgovor i komentar u vezi sa reputacijom i profesionalnim ugledom članova koji dolaze iz javnog i privatnog sektora - od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Lučke kapetanije, preko bankarskog sektora, hotelskih grupacija, zaštitarskih kompanija, do Luke Bar, Regionalnog vodovoda, Elektroprivrede Crne Gore, Pošte Crne Gore i Aerodroma Crne Gore.

“Članstvo u SEECSA je potvrda kvaliteta našeg kadra i visokih standarda koje primjenjujemo. Siguran sam da ćemo opravdati povjerenje”, istakao je Radulović.

Sa međunarodne konferencije “Dani korporativne bezbjednosti' u Kranju u Sloveniji
Sa međunarodne konferencije “Dani korporativne bezbjednosti" u Kranju u Slovenijifoto: Asocijacija menadžera bezbjednosti

Iz Asocijacije su saopštili da je fokusu konferencije u Sloveniji digitalizacija kao nova realnost sajber okruženja u kom živimo.

Dodaju i da su predstavljena najnovija naučna i ostala istraživanja koja treba da posluže kao alat u unapređenju praktičnog jačanja korporativne bezbjednosti. Crnogorsku delegaciju predvodio je predsjednik asocijacije, Dragan Radulović, a sa njim su bili i zamjenik predsjednika, Nebojša Brajević , predsjednik skupštine Mladen Bulatović i član odbora za kritičnu infrastrukturu Aleksandar Dakić.

“Svaka zajednica, na mikro i makro planu, sve učestalije je izložena sajber napadima. Svjedočimo, globalno, udarima na informacione sisteme država, vlada, ali i hakovanju mejlova privatnih lica ili društvenih mreža koje koriste naša djeca. Što je opseg opasnosti širi, to je izazov da se jedna pojava suzbije i da joj se odupre srazmjerno veći”, poručio je Radulović iz Slovenije.

Sajber bezbjednost ne smijemo posmatrati, dodao je on, kao temu koja se tiče nekoga drugog i koja se dešava daleko od nas. Moramo da shvatimo da nema izolovanih.

U saopštenju piše da su upravo ljudi koji predvode najznačajnije državne ustanove i korporacije uzor za promišljeno i strateško pozicioniranje u kontekstu sajber bezbjednosti “nosioci” konferencije u Sloveniji.

Pojašnjavaju da su među njima direktor Uprave za informacionu bezbjednost Slovenije - Uroš Sveta, specijalista za sajber bezbjednost Telekoma Srbija - Dalibor Vuković, projekt menadžer Tehnološkog instituta Austrije - Stefan Šauerb i direktor korporativne bezbjednosti NIS-a - Dejan Pavlović.

Konferenciji prisustvuju i predstavnici obavještajnih i bezbjednosnih struktura, policije, oružanih snaga, pravosuđa, predstavnici privatnog obezjeđenja i detektivskih organizacija, predstavnici osiguravajućih kuća...

Bonus video: