Međunarodna vojna vježba u Crnoj Gori: Više od 500 pripadnika VCG, Oružanih snaga SAD i štabnih oficira Hrvatske

Načelnik Generalštaba VCG Zoran Lazarević, na otvaranju vježbe, kazao je da VCG, uz NATO saveznike, nastavlja da u kontinuitetu uvježbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse

10194 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa vježbe, Foto: Ministarstvo odbrane
Detalj sa vježbe, Foto: Ministarstvo odbrane

Vojna vježba Immediate Response (IR23), koja okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) i Oružanih snaga SAD, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske, počela je danas u Pljevljima.

Načelnik Generalštaba VCG Zoran Lazarević, na otvaranju vježbe, kazao je da VCG, uz NATO saveznike, nastavlja da u kontinuitetu uvježbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse.

Iz Ministarstva odbrane (MOD) su kazali da vježba okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne i Oružanih snaga SAD, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske.

Oni će, kako je saopšteno, naredne dvije sedmice u Crnoj Gori jačati interoperabilnost kroz uvježbavanje kopnenih operacija, koje obuhvataju, pored ostalog, izvođenje složenih borbenih sadržaja u oblasti planinskog ratovanja.

Lazarević je kazao da su svjesni da su mir i bezbjednost u Evropi u opasnosti.

“Zato ove godine, još intezivnije nego ranije, akcenat dajemo na vježbama ovakvog tipa. Fokus smo stavili na uskladjivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoju borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu”, rekao je Lazarević.

Kako je naveo, na taj način doprinose spremnosti za odbranu Alijanse, a to je njihov cilj, čijem su ispunjenju potpuno posvećeni.

Lazarević je naglasio da je i ta vježba prilika za dodatno razvijanje sposobnosti u nekoliko važnih oblasti izvodjenja borbenih dejstava.

“Ubijeđen sam da će i ovi sadržaji, koje budete zajedno uvježbavali narednih deset dana na prostoru sjeverne Crne Gore, dodatno unaprijediti naše sposobnosti da zajedno i sigurno budemo garant mira i stabilnosti”, rekao je Lazarević.

On je naveo da želi da tokom vježbe budu uspješni u razvijanju međusobnog povjerenja, bez kojeg je teško ostvariti postavljene ciljeve.

Komandant kopnenih snaga Nacionalne garde američke savezne države Mejn, Din Preston, istakao je da je čast i privilegija biti na vježbi čiji su domaćini crnogorska braća i sestre.

On je naglasio da je sa zadovoljstvom posmatrao kako partnerstvo Crne Gore i Mejna jača prethodnih 16 godina i da su mnogo naučili jedni od drugih.

“Izazovi sa kojima smo se suočavali na zajedničkim vježbama su nas očvrsnuli, tako da smo sposobniji i ubojitiji ukoliko nas naše zemlje, ili saveznici, budu ikada trebali da se odazovemo njihovom pozivu” kazao je Preston.

Direktor vježbe “Immediate Response 23” i komandant prvog Pješadijskog bataljona VCG, Miloš Gačević, kazao je da pripadnici oružanih snaga Crne Gore, Hrvatske i SAD nude jedinstvenu ekspertizu, iskustva i vojničku tradiciju, koje objedinjuje zajednička svrha i jačanje kolektivne spremnosti.

“U danima pred nama svjedočićemo kulminaciji detaljnog planiranja, strogog treninga i odlučne posvećenosti. Obuka će testirati naše vojničke vještine, sposobnosti za donošenje odluka i kapacitete za rad u multinacionalnom okruženju”, rekao je on.

Gačević je kazao da će rješavajući izazove na vježbi demonstrirati snagu zajedničke odbrane i sposobnosti da rade kao jedan tim.

Iz MOD su naveli da će se manevri tokom vježbe izvoditi u širem rejonu kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine, a u Luci Bar biće prisutno dodatnih 120 učesnika vježbe zaduženih za logističku podršku.

“Na vježbi na području Crne Gore neće biti korišćena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Sjevernu Makedoniju, gdje će se realizovati artiljerijska bojeva gađanja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je IR23 dio velike međunarodne vježbe, koju predvode SAD DefenderEurope23, na kojoj oko 24 hiljade vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz, zajednički odgovor na bezbjednosne prijetnje.

Bonus video: