Intenzivno će raditi na sređivanju kolašinskog gradskog jezgra

Novoizabrani direktor Komunalnog Kolašin Dušan Simović navodi da je u planu ponovno detaljno pranje ulica, uređenje gradskog mobilijara, postavljanje novih žardinjera sa cvijećem, uređenje gradske rasvjete, zelenih javnih površina, postavljanje podzemnih kontejnera…

22093 pregleda 104 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Komunalno Kolašin u narednom periodu nastaviće kontinuirano da bude servis svih građana, ali i turista u tom gradu.

To je, u intervjuu “Vijestima”, kazao novi izvršni direktor Dušan Simović.

On je izjavio da će se intenzivno raditi na sređivanju gradskog jezgra, kako bi grad spremno dočekao ljetnju turističku sezonu, ali i Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI), koje su centralni ljetnji događaj u Kolašinu.

U planu je, kaže, ponovno detaljno pranje ulica, uređenje gradskog mobilijara, postavljanje novih žardinjera sa cvijećem, uređenje gradske rasvjete, zelenih javnih površina, postavljanje podzemnih kontejnera…

Šta je su još prioriteni poslovi Vašeg preduzeća u narednom periodu u gradskom i na seoskom području?

Redovno ćemo raditi na uklanjanju divljih deponija, te ovu priliku koristim da pozovem sugrađane da kabasti otpad ne odlažu u vidu deponija, već pozovu naše ekipe koje su na usluzi svim sugrađanima i tako zajedno doprinesemo očuvanju čistoće našeg grada. Pored grada, Komunalno će u saradnji sa nadležnim Sekretarijatom za planiranje prostora i Službom predsjednika nastaviti da sanira puteve u seoskom području, prema prioritetima iz Programa uređenja i Planovima mjesnih zajednica (MZ). U zavisnosti od mogućnosti, potrudićemo se da postavimo mrežu rasvjete i u nekim prigradskim naseljima, ali i raditi na uređenju prostora gradske pijace, kao i gradskog groblja.

Od skoro ste na čelu Komunalnog, šta ste zapazili kao najveće izazove u funkcionisanju tog preduzeća?

Brojni su izazovi sa kojima sam se sreo već na početku svog mandata. Ograničene finansijske mogućnosti, nedostatak radne snage i mehanizacije su glavni izazovi. Međutim, smatram da su predan i posvećen rad najbolji recept da se u narednom periodu poteškoće prevaziđu na zadovoljstvo i zaposlenih i građana.

Ranijih godina iz Komunalnog preduzeća je kontinuirano potenciran nedovoljan broj zaposlenih na poslovima održavanja čistoće... Da li se to stanje promijenilo? Pored toga, da li je mehanizacija kojom raspolažete dovoljna za sve poslove koje ste planirali?

Što se tiče prvog dijela pitanja, stanje se nije promijenilo. Evidentan je nedostatak zaposlenih koji bi se bavili održavanjem čistoće, ali svi trenutno zaposleni na ovim poslovima predano i veoma marljivo rade, kako bi uspjeli da nadomjeste nedostatak radne snage. Mehanizacija kojom raspolaže ovo opštinsko preduzeće svakako nije dovoljna da bi se zadovoljile sve potrebe na terenu. Ako uzmete u obzir činjenicu da, pored grada, naša opština broji i 75 naselja, sa blizu 500 kilometara puteva, jasno je da bi za održavanje razgranate putne mreže bila neophodna mnogo ozbiljnija i modernija mehanizacija. Što se tiče planova, uvijek vodimo računa da isključivo preuzimamo one obaveze koje smo u mogućnosti da realizujemo u skladu sa mehanizacijom i osobljem kojim raspolažemo.

Minulih sedmica radili ste intenzivno, između ostalog, i na uređenju zelenih površina, uklanjanju divljih deponija i to je dalo vidljive rezultate. Koliko u tome imate saradnju i razumijevanje sugrađana, kako procjenjujete njihov odnos prema zajedničkom prostoru, odnosno, održavanju reda na njemu?

O odnosu pojedinih građana prema javnim površinama dovoljno govori nesavjesni postupak kada su, prije nekoliko dana, uništeni gradski vrtovi lala, koji predstavljaju jedan od ukrasa grada u proljećnim mjesecima. Međutim, uprkos izolovanim slučajevima, postoji i veliki broj savjesnih građana, koji rado pomognu u održavanju površina koje su pod cvjetnim zasadima, a posebno se ističu naši mladi sugrađani iz ekoloških sekcija SMŠ “Braća Selić”.

Ima li konkretnih i u, bliskoj budućnosti, ostvarivih planova, oko unapređenja načina na koji funkcioniše deponija u Bakovićima, koja je već više od 20 godina “privremena”?

S obzirom na to da sam poziciju izvršnog direktora preuzeo prije nešto više od mjesec, uz sve tekuće i pomenute obaveze, nijesam detaljno analizirao problem deponije u Bakovićima. Riječ je o pitanju koje nije u isključivoj nadležnosti preduzeća kojim rukovodim, već je potrebna detaljna analiza ovog problema, koja podrazumijeva uključenje i organa lokalne uprave, prije svega Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Sekretarijata za planiranje prostora. Svakako u narednom periodu to će biti pitanje na listi prioriteta, kako bismo sagledali moguće modalitete rješavanja ovog višedecenijskog pitanja.

Na koji način mislite da riješite problem pasa lutalica, je li izvjesno da će biti građeno prihvatilište za napuštene životinje ove godine?

Problem pasa lutalica je problem cjelokupne lokalne uprave, a ne samo preduzeća kojim rukovodim. S tim u vezi, planovi oko azila ili prihvatilišta za napuštene životinje jesu dio kapitalnog budžeta lokalne uprave za 2023. godinu, gdje je u toku priprema potrebne projektne dokumentacije koja se odnosi na to pitanje.

Bonus video: