Vesni Vučković uručeni Zlatna plaketa Univerziteta u Brčkom i priznanje Univerziteta "Gideon Robert"

Na Naučnom skupu, u Plenarnom zasijedanju, predstavljen je koautorski rad, prof. dr Vesne Vučković i prof. dr Branka Vučkovića, "Vještačka inteligencija-izazov za sudske postupke"

6829 pregleda 7 komentar(a)
Vučković, Foto: Vrhovni sud
Vučković, Foto: Vrhovni sud

Vršiteljki dužnosti (v.d.) predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Vučković uručena je Zlatna plaketa Evropskog univerziteta Brčko Distrikt iz Brčkog u Bosni i Hercegovini (BiH) i priznanje Univerziteta "Gideon Robert" iz Lusake u Zambiji, objavljeno je na sajtu Vrhovnog suda.

U objavi se navodi da je Vučković učestvovala na 11. Međunarodnom naučnom skupu "Čovječanstvo pred izazovima vještačke inetigencije", koji je održan u Brčkom 19 i 20. maja ove godine.

Na Naučnom skupu, u Plenarnom zasijedanju, predstavljen je koautorski rad, prof. dr Vesne Vučković i prof. dr Branka Vučkovića, "Vještačka inteligencija-izazov za sudske postupke".

"U radu je ukazano na mogućnost koriščenja vještačke inteligencije u sudskim postupcima, da se njenom primjenom stvara mogućnost nastanka diskriminacije, jer algoritmi mašinskog učenja imaju mnoge specifičnosti koje mogu dovesti do diskriminacije", poručili su iz Vrhovnog suda.

"Opšteprihvaćen je stav da upotreba vještačke inteligencije može olakšati vođenje sudskih postupaka. Ipak, njeno uvođjenje ne znači da će se sudija istisnuti iz pravosudja, jer algoritmi ne mogu prepoznati emocije, utvrđivati vrijednost pravde i pravičnosti. Ulazimo u novo tehnološko razdoblje i neće samo sud primjenjivati pravo, već će to moći i vještačka inteligencija", smatraju koautori.

Na Međunarodnom skupu, koji je okupio više od 160 učesnika iz preko 20 zemalja svijeta, koautori su dobili Zlatne plakete za poseban doprinos razvoju pravnih nauka, kao i priznanja državnog Univerziteta "Gideon Robert" iz Lusake-Zambija, za doprinos pravnoj nauci, edukaciji i obrazovanju.

Bonus video: