Šćekić predstavio aktivnosti svog resora, tvrdeći da je ponosan na projekte i investicije

Ministar zdravlja promovisao, premijer Dritan Abazović pohvalio

16681 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Šćekić, Foto: Luka Zeković
Šćekić, Foto: Luka Zeković

Premijer Dritan Abazović i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić smatraju da je zdravstvo u fokusu politika Vlade i da su tokom prethodne godine preduzete mnoge aktivnosti u toj oblasti.

Šćekić je, na konferenciji za medije, poručio da je jačanje povjerenja u javno-zdravstveni sistem imperativ Ministarstva zdravlja.

On je kazao da su ponosni na višemilionske projekte i investicije koje su, kako je ocijenio, "vidljivi na svakom koraku".

"U ovom momentu preko 50 miliona eura. U svakom gradu gradi se, obnavlja ili je već obavljen proces unapređenja uslova za pružanje zdravstvene zaštite", naveo je Šćekić.

On je kazao da je sve to bilo moguće zahvaljujući prije svega razumijevanju Vlade i ministara koji su shvatili neophodnost ulaganje u zdravstveni sistem, a pohvalio je i direktore zdravstvenih ustanove, ocijenivši da su "pokretači aktivnosti, vizionari i dobri menadžeri". Šćekić tokom prezentacije nije govorio o listama čekanja i nedostupnosti termina za veliki broj specijalističkih pregleda, što je jedan od gorućih problema na koji se građani i pacijenti najviše žale.

"Rezultat našeg zajedničkog zalaganje je buždet za zdravstvo od 386 miliona eura za ovu godinu, što je najveći iznos ikada izdvojen za ovu oblast u Crnoj Gori", rekao je Šćekić i istakao da će zdravstveni sistem imati uštede od 20 miliona eura ove godine.

Abazović rekao je da se nakon 50 godina u Crnoj Gori počelo sa gradnjom novih klinika i ostalih objekata neophodnih za sektor zdravstva.

"Nijedna opština neće biti izostavljena iz ciklusa investicija ili eventualno rekonstrukcije postojećih objekata", rekao je Abazović.

On je zahvalio Ministarstvu zdravlja što, kako je naveo, nijesu zaboravili osnovni segment zdravstvene zaštite - kadar koji radi unutar sistema.

Predsjednik Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom, Vladislav Vujković, ocijenio je da je obezbjeđivanje lijeka trikafta za oboljele od cistične fibroze dokaz da u institucijama, u prvom redu Ministarstvu zdravlja, rade ljudi spremni da pruže pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Bonus video: