Uručene zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi u Bijelom Polju

“Krv mora da čeka pacijenta a ne pacijent krv”

1219 pregleda 0 komentar(a)
Dodjela zahvalnica u Bijelom Polju, Foto: Crveni krst Crne Gore
Dodjela zahvalnica u Bijelom Polju, Foto: Crveni krst Crne Gore

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje u saradnji sa Klubom DDK BIjelo Polje, danas je organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi, nakon koje su višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi uručene zahvalnice.

Predsjednik OO Crvveni krst Bijelo Polje Miloš Kljajević je kazao zahvalio se dobrovnoljnim davaocima za veliki doprinost dobrovoljnom davalaštvu krvi, jer su svojim primjerom spasili mnoge živote.

“Ovom prilikom pozivam i ostale sugrađane da slijede vaš humani gest, da se priključe akcijama dobrovoljnog davanja krvi i postanu dio jedne velike porodice dobrovoljnih davalaca krvi”, kazao je Kljajević.

Koordinator za dobrovoljno davalaštvo krvi u Crvenom krstu Crne Gore Besim Kadić, uručujući zahvalnice istakao je da se danas odaje velio priznanje istaknutim humanistima, dobrovoljnim davaocima krvi, te da je ovo jedan mali znak pažnje za sve ono što oni čine za cijelo društvo.

"Vi ste ti koji su svojim humanim gestom vratili osobu u život i pokazali koliko možemo da budemo solidarni, da brinemo jedni o drugima, a posebno o onima kojima je krv koja život znači potrebna radio liječenja, operacija i sl. Dobrovoljni davaoci krvi su ti koji su zaslužni što mnogi danas šetaju našim ulicama vedri i nasmijani i oni su heroji koji znaju koliko je dragocjena i ključna njihova pomoć u ključnim trenucima”, kazao je Kadić, podsjećajući da ‘krv mora čekati pacijenta a ne pacijent krv’.

U ime nagrađenih se zahvalio Nikola Simović koji je istakao da je ovo lijep gest, jer svi treba da znamo koliko je dobrovoljno davalaštvo značajno i koliko je velika svaka jedinica krvi koja se prikupi.

"Zajednički moramo raditi na promociji dobrovoljnog dsavalaštva krvi, motivaciji, kako bi u svakom trenutku zaposleni u Kabinetu za transfuziju mogli da reaguju i proslijede potrebne količine ove dragocjene tečnosti onima kojima je to potrebno." - zaključio je Simović.

Iz opštinskog Crvenog krsta su istkli da su zahvalnice dobili oni koji su krv donirali, 5, 10, 20, 30, 40, a dva davaoca su donirali krv više od 60 puta.

Dobitnici priznanja za 5 davanja su Jovan Merdović, Miloš Bubanja, Vukašin Pešić, Rade Radović, Marko Krunić, Čedomir Golubović, Marinko Gurešić; za 10 davanja: 10 davanja: Sibirjak Terzić, Radoš Bošković, Miljan Božović, Bojana Pešterac, Milutin Ilić, Fatmir Dreić, Branko Jovanović, Goran Adžić, Adnan Međedović. Po 20 davanja imali su: Velimir Bulatović, Darko Stešević, Nikola Simović, Batrić Knežević, Vučić Knežević, Elver Krivošić, Boris Drobnjak, Mersudin Salković, Danilo Blagojević, Branko Šutović, a po 30 Branislav Šekularac, Danilo Palević, Elmedin Kujović, Zoran Nedović, Duško Šuković. Po četdeset davanja imali su Predrag Jokić i Zoran Bubanja a 60 i više Momir Đurović i Zoran Španjević.

Bonus video: