Kolašin: Pokrenuta peticija za stavljanje van snage DUP-a "Centar"

Iz Inicijative "Zeleni Kolašin" objašnjavaju da bi stavljanjem van snage DUP-a, “Kolašin dobio šansu za nastavak razvoja u skladu sa novim planom, koji bi morao da bude kvalitetniji od postojećeg i da se vodi vrijednostima održivog prostornog razvoja i kvaliteta života”

5013 pregleda 31 reakcija 19 komentar(a)
Gradilište u centru Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Gradilište u centru Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Inicijativa “Zeleni Kolašin” pokrenula je prikupljanje potpisa podrške za stavljanje van snage aktuelnog Detaljno-urbanističkog plana (DUP) “Centar”.

Iz te inicijative podsjećaju da je u toku izrada izmjena i dopuna DUP-a “Centar”, pa je, kako tvrde, “pravi trenutak za kratko zaustavljanje i preispitivanje šta građanke i građani Kolašina žele i kao pojedinci i kao zajednica”.

“Vjerujemo da će nadležni imati sluha za građanke i građane koji su im ukazali povjerenje da upravljaju našim gradom u trenutku kad je svaka urbanistička odluka od kritičnog značaja za budući kvalitet života zajednice i finansijsku stabilnost grada i građana/ki… Ako se slažete da Kolašinu treba kratak predah i prilika da bez kranova nad glavom pronađemo bolje rješenje, podržite inicijativu i potpišite peticiju za stavljanje trenutnog DUP-a ‘Centar’ van snage”, piše u obrazloženju incijative za stavljanje van snage planskog dokumenta.

Iz Inicijative objašnjavaju da bi stavljanjem van snage DUP-a, “Kolašin dobio šansu za nastavak razvoja u skladu sa novim planom, koji bi morao da bude kvalitetniji od postojećeg i da se vodi vrijednostima održivog prostornog razvoja i kvaliteta života”.

To bi, kako tvrde, “spriječilo dalje izdavanje dozvola za gradnju po postojećem planu i dalo vremena da za osmišljavanje DUP-a koji bi podržao održiv razvoj grada”. Tvrde i da se to ne bi odrazilo na završetak započete gradnje.

“Započeta gradnja bi bila nastavljena u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima (UTU) na osnovu već stečenih prava vlasnika i investitora. Dakle, stavljanje trenutnog DUP-a van snage ne bi podrazumijevalo pauziranje započete gradnje i nedovršena gradilišta po gradu. Stavljanje van snage DUP-a dalo bi vremena da zajedno strateški promislimo o budućim pravcima razvoja našeg grada i da aktivnijim interesovanjem, učešćem u javnim raspravama i konkretnim predlozima utičemo na to kako će se centar Kolašina razvijati u budućnosti”, objašnjavaju iz “Zeleni Kolašin”.

Kažu i da je stavljanje van snage planskog dokumenta, koji se odnosi na gradski centar, prilika da se zajednica uključi u proces planiranja i odlučivanja, ali i definiše održive i pravedne pravce daljeg razvoja Kolašina.

Anketa, koju su nedavno sproveli iz te Inicijative, pokazala je da blizu 57 odsto ispitanika/ca smatra da je ambijent Kolašina već narušen prekomjernom gradnjom. Trećina onih koji su anketirani mišljenja je da “ambijent još nije narušen, ali bi mogao biti ukoliko se aktuelni trend izgradnje nastavi”.

Aktuelni DUP “Centar” rađen je prije deceniju i po, a Vlada je sredinom marta donijela odluku da se rade izmjene i dopune tog planskog dokumenta.

Bonus video: