Krivična prijava zbog uništavanja nalazišta iz neolita u Bijedićima

Mještani Bijedića, Pećarske, Voljavca i Podbreža najavili blokadu puta Bijelo Polje-Prijepolje 4. juna

3029 pregleda 2 komentar(a)
Koncesionar presjekao nalazište na pola, Foto: Jadranka Ćetković
Koncesionar presjekao nalazište na pola, Foto: Jadranka Ćetković

Mještani Bijedića, Pećarske, Voljavca i Podbreža odložili su blokadu magistralnog puta Bijelo Polje - Prijepolje za 4. jun u 12 časova, umjesto 28. maja.

Mještani protestuju zato što je na lokalitetu Bijedići, starom oko 6.500 godina usred arheološkog nalazišta iz neolita, započeta izgradnja kamenoloma, za šta vlasnik firme “Elas” Šućro Omerović tvrdi da ima sve potrebne dozvole.

Oni su juče uputili peticiju sa više od stotinu potpisa svim nadležnim institucijam, uključujući i Ministarstvo kapitalnih investicija, tražeći raskid ugovora, da se zaštiti lokalitet i preispitaju sva odobrenja, tim prije što se kamenolom radi u blizini kuća, glavnog vodovoda za MZ “Gubavač”, imanja, livada...

Uprava za zaštitu kulturnih dobara donijela je rješenje o “prethodnoj zaštiti” već oštećenog nalazišta, za čiju je izgradnju ranije dala pozitivno mišljenje.

Bjelopoljac Andrija Delić podnio je juče krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Uprave Božidara Božovića, zbog sumnje na ‘zloupotrebu službenog položaja’, jer je 30. novembra 2020. godine Zavodu za geološka istraživanja dao mišljenje da na lokaciji nema nalaza arheološkog značaja.

U prijavi navodi da je mišljenjem tadašnjeg direktora iz 2020. nanesena neprocjenjiva šteta po arheološko nalazište i uopšte kulturno dobro.

“Rješenjem Uprave od 11. maja 2023. je utvrđeno da na lokaciji Ober - Trnje, postoji arheološko nalazište evidentirano od strane JU Polimski muzej još od 2012. godine. U julu te godine sprovođena su sondažna ispitivanja i ekipa Polimskog muzeja je pronašla predmete koji pripadaju poznom neolitu. Takođe, komisija koja je po prijavi građana iz Bijedića došla da utvrdi stanje na terenu je konstatovala da postoji mogućnost da je radovima oštećen dio lokaliteta, zbog čega je donijela rješenje prethodne zaštite lokacije i time naložila da se obustave svi dalji radovi”, naveo je u prijavi Delić, dodajući da je komisija uvidom u dokumentaciju Uprave utvrdila da je u okviru zapadne parcele 2012. Polimski muzej 2012. godine vršio sondažna ispitivanja, sa čime je morao da bude upoznat Božović.

Delić je naveo da se iz izjave medijima tadašnjeg direktora Polimskog muzeja Predraga Lutovca može zaključiti da je arheološko istraživanje evidentirano u Upravi još 2012.

Bonus video: