Mijović, Sekulović i Žegura razgovarali sa predstavnicama Delegacije EU u CG

U saopštenju se dodaje da je Tijana Žegura predstavnica NVO sektora istakla da je ovaj slučaj sa stanovišta civilnog sektora interesantan sa više aspekata
83 pregleda 0 komentar(a)
Milena Mijović, Sergej Sekulović, Foto: Milena Mijović
Milena Mijović, Sergej Sekulović, Foto: Milena Mijović
Ažurirano: 07.09.2017. 18:20h

Bivša vršiteljka dužnosti direktora predškolske ustanove “Đina Vrbica” Milena Mijović i njen advokat Sergej Sekulović i predstavnica civilnog sektora Tijana Žegura održali su sastanak sa predstavnicama Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

"Tokom sastanka mr Sergej Sekulović je predstavnice Delegacije EU upoznao sa sadržinom tužbe mr Milene Mijović protiv Ministarstva prosvete, nepravilnostima i očiglednom političkom diskriminacijom pri izboru kandidata, neuporedivo boljim referencama i planom razvoja ustanove mr Milene Mijovic od izabranog kandidata. Naročito je ukazao na Zakon koji se primjenjuje pri izboru direktora vaspitno obrazovnih ustanova i nedostacima koji kao takav omogućava zloupotrebe, odnosno, da pravo ministra na izbor kandidata može biti zloupotrijebljeno", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Milena Mijović detaljno upoznala predstavnice Delegacije EU u Crnoj Gori sa čitavom procedurom u vezi izbora direktora JPU "Djina Vrbica".

"Mr Milena Mijovic, osim što ih je detaljno upoznala sa čitavom procedurom u vezi izbora direktora JPU "Đina Vrbica" u kojoj je očigledno oštećena na osnovu političke nepodobnosti, ostrukcijama pri ostvarivanju uvida u dokumentaciju i pokušajem njene diskreditacije obmanjivanjem javnosti od strane ministra, upoznala ih je i sa posledicama koje ona i njena porodica trpe od sistema, svakodnevnim podmetanjima i lažnim optužbama. Samo zato što je prva javno ukazala i ohrabrila se da ukaže na ovu uobičajenu negativnu praksu, a na koju do sadana ovaj način niko nije do sada reagovao, tj. javnim protivljenjem i pokretanjem tužbe za diskriminaciju na političkoj osnovi", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Tijana Žegura predstavnica NVO sektora istakla da je ovaj slučaj sa stanovišta civilnog sektora interesantan sa više aspekata

"Ovo je prvi put u Crnoj Gori da je neko smogao hrabrosti da javno govori o diskriminaciji po osnovu političke, odnosno partijske nepripadnosti, kao i da je neko podnio tužbu po istom pitanju. Pored toga, kazala je da u cijelom slučaju javlja se i sumnja o postojanju diskriminacije i po rodnoj osnovi, utemeljenu na podacima da u Crnoj Gori čak 75% upošljenih u obrazovanju čine žene, dok je samo 1/3 ukupnog broja žena koje su na pozicijama direktora/ica ustanova, pa se stiče utisak da radi o tipičnoj preraspodjeli pozicija moći, koja je vrlo nepovoljna za žene sa istim, ili čak i višim stepenom obrazovanja, što je ovdje bio slučaj", navodi se u saopštenju.

Bonus video: