Nova incidentna situacija sa kruzerima u Boki: Olujni vjetar zanio "Norwegian Gem" skoro do obale Mula

„Vijesti“ nezvanično saznaju da je brod, dok je uobičajeno „ležao na sidru“, iznenada sa desne bočne i krmene strane bio zahvaćen u vremenskoj prognozi nenajavljenim i neočekivanim udarima vjetra brzine i do 45 čvorova

40768 pregleda 93 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Čitalac Vijesti
Foto: Čitalac Vijesti

Megakruzer „Norwegian Gem“ danas je u Luci Kotor imao incidentnu situaciju kada ga je nešto poslije 15 časova, zahvatio jaki iznenadni nalet vjetra i „gurnuo“ ga blizu obale mjesta Muo kod Kotora. Kruzer američko-norveške kompanije Norwegian Cruise Line je u momentu kada se to desilo, nalazio usidren na sidrištu 1 Luke Kotor – najbližem operativnoj obali te luke.

Kruzer je bio sigurno i propisno usidren sa spuštenim sidrom i oko pet pasa dužine sidrenog lanca. Odatle su sa broda do rive na Luži i obratno, putnike vozili tenderi „Norwegian Gema“. Kruzer je inače, u ranim jutarnjim satima uplovio u Boku i po planu se usidrio na sidrištu 1 jutros nešto prije osam sati.

Međutim, kada su se vremenski uslovi poslijepodne iznenada pokvarili i zaduvao kratkotrajni, ali jak vjetar sa istočne strane, veliki kruzerod 100.000 tona je bio zanesen na samo stotinjak metara udaljenosti od obale na Mulu. Brza reakcija zapovjednika, oficira i posade broda, te pilota Luke Kotor kapetana Dejana Gopčevića koji je bio na brodu, učinili su da se „Norwegian Gem“ pojačanim radom svojih tzv. bow i stern thrustera (pramčanih i krmenih bočnih potisnika) i glavnih motora, stavi pod kontrolu i pravovremeno udalji od obale, te vrati na sigurnu poziciju sidrenja.

„Vijesti“ nezvanično saznaju da je brod, dok je uobičajeno „ležao na sidru“, iznenada sa desne bočne i krmene strane bio zahvaćen u vremenskoj prognozi nenajavljenim i neočekivanim udarima vjetra brzine i do 45 čvorova. Velika bočna površina kruzera je izložena ovako jakoj sili vjetra, djelovala kao svojevrsno jedro i zbog toga je kruzer bio zanešen do udaljenosti od samo 150 metara od obale Mula. Za vrijeme ove vanredne situacije odmah su prekinute i operacije ukrcaja i iskrcaja putnika sa broda u tendere, tako da nije bilo ozbiljnijeg incidenta ili povređivanja.

Norwegian Gem Kotor
foto: Čitalac Vijesti

Osim pravovremene reakcije zapovjednika, posade i pilota, do nasukivanja broda nije došlo i zbog konfiguracije morskog dna u Kotorskom zalivu jer ovdje dubina mora vrlo brzo raste na relativno kratkoj horizontalnoj udaljenosti od obale. Zbog toga je „Norwegian Gem“ čiji gaz oznosi 8,8 metara, iako ga je jaki vjetar primakao na samo stotinjak metara od obale, ipak uvijek imao „dovoljno mora pod kobilicom“.

Slični incidenti več su se minulih godina događali u akvatorijumu nad kojim koncesiju ima preduzeće Luka Kotor AD. Aprila 2015. potpuno novi norveški kruzer „Viking Star“ na svom prvom putovanju, se umalo nasukao u akvatorijumu ispred parka u Kotoru, dok je maja 2018. olujno jaka bura skoro na obalu Prčanja bacila američki megaruzer „Crown Princess“. Ti incidenti srećom, završeni su bez posljedica i veće materijalne štrete sa izuzetkom činjenice da je „Crown Pricess“ tada svojim sidrom koje je takođe „oralo“ po morskom dnu, zakačio i pokidao podmorski vodovod Dobrota-Prčanj.

Iz Udruženja kapetana trgovačke mornarice Crne Gore, ali i iz Nacionalne komisije za istraživanje obiljnih nesreća u vazduhoplovstvu, pomorstvu i na željeznici KINNS, nakon ta dva sticajem srećnih okolnosti bez ozbiljnijih posljedica okončana incidenta, upozoravali su na potrebu preduzimanja opsežnijih i oštrijih mjera sigurnosti za kruzere koji uplovljavaju u Kotor koja je poznata po ponekad hirovitim i izazovnim meteo uslovima. Međutim, većinu tih preporuka Luka Kotor AD do danas nije realizovala.

Bonus video: