Akva park i Top hill da zaključe ugovore

Od izdavanja u zakup dvije velike atrakcije, koje su izgrađene tik jedna do druge na zemljišnim kompleksima na Toplišu, Opština Budva inkasira gotovo pola miliona eura

19743 pregleda 2 komentar(a)
Diskoteka Top hill, Foto: Vuk Lajović
Diskoteka Top hill, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva uputio je poziv kompanijama “Top hill”, koja gazduje istoimenom diskotekom i “Aquaterra solution”, vlasniku velikog akva parka, koje su zakupile opštinsku zemlju na brdu Topliš iznad grada, da zaključe anekse ugovora za ovu godinu.

To se navodi u dopisima u koje su “Vijesti” imale uvid.

Riječ je o dvije velike atrakcije, koje su izgrađena tik jedna do druge na zemljišnim kompleksima na Toplišu, od čijeg izdavanja u zakup za ljeto Opština inkasira gotovo pola miliona eura.

“Ugovorom o zakupu zemljišta od 22. juna 2012. godine između Opštine Budva kao zakupodavca i pravnog lica “Top hill”, Opština se obavezala da zakupcu ustupi na korišćenje zemljište na brdu Topliš, a zakupac se obavezao da plaća zakupninu u roku od sedam dana od dana zaključenje aneksa osnovnog ugovora, koji će biti zaključen za svaku godinu zakupa. U skladu sa osnovnim ugovorom pozivam vas u ime Opštine Budva da pristupite zaključenju aneksa ugovora za 2023”, navodi se u dopisu koji potpisuje sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Zenović je gotovo istovjetan dopis uputio i “Aquaterra solution”, u kome ih je takođe podsjetio da su ugovorom o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti radi izgradnje akva parka od 24. decembra 2014, koji je zaključen između Opštine i te kompanije, ugovorene strane saglasno konstatovale da zakupnina na nepokretnost iznosi 240 hiljada eura.

“Zakupac se obavezao da zakupninu plaća godišnje, najkasnije do kraja prvog kvartala tekuće godine na glavni račun trezora Opštine, što će biti regulisano aneksom. Usklađivanje iznosa utvrđenih ovim ugovorom vršiće se u skladu sa stopom rasta cijena na malo, na godišnjem nivou koji obvavljuje MONSTAT. U skladu sa citiranim odredbama osnovnog ugovora, u ime Opštine Budva kao zakupodavca pozivam vas na zaključenje aneksa ugovora za 2023”, naveo je Zenović u dopisu upućenom vlasniku velikog akva parka.

Podsjećamo, kada je riječ o najvećoj diskoteci na otvorenom, Topl hillu, istoimena kompanija je u junu 2012. na javnoj licitaciji zakupila na tridesetogodišnji period zemlju Opštine na brdu Toplišu. To jedan od, kako se hvalila tadašnja opštinska vlast iz redova DPS-a, dobro zaključenih poslova jer se kompanija obavezala da će tokom trodecenijskog zakupa, koji ističe 2042, u opštinsku kasu uplatiti gotovo devet miliona eura, odnosno 300 hiljada eura godišnje. Kada je riječ o kompaniji “Aquaterra solution” ona tri godine unazad nije platila zakupninu, iako je akva park radio.

Opština Budva je nakon sudske presude, zbog duga od 215 hiljada eura za dio zakupnine za 2019, blokirala račun te firme.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva tužio je krajem prošle godine Privrednom sudu kompaniju “Aquaterra solution”, zahtijevajući da se na ime zakupnine za 2020, 2021. i 2022. opštinske zemlje na brdu Topliš, isplati ukupno 720 hiljada eura.

Prethodno je Apelacioni sud potvrdio presudu podgoričkog Privrednog suda kojom je usvojen tužbeni zahtjev Opštine, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine, kojom je kompaniji “Aquaterra solution” naloženo da isplati 215.000 eura na ime duga iz 2019. za zakupninu opštinske zemlje na kojoj se nalazi akva park.

Bonus video: