Milatović neće koristiti „majbah”

Nadležni ne odgovaraju na to koliko je do sada potrošeno za gorivo i održavanje istog tipa vozila, čije je ključeve krajem 2020. predao Duško Marković

66231 pregleda 367 reakcija 30 komentar(a)
“Majbah” koji je koristio Đukanović, Foto: Boris Pejović
“Majbah” koji je koristio Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović neće koristiti službeno vozilo “mercedes majbah”.

“’Majbah’ je u vlasništvu Agencije za nacionalnu bezbjednost, tako da im je i vraćen i oni su adresa za sva dalja pitanja. Ja ga svakako neću koristiti”, kazao je za “Vijesti” Milatović.

“Vijesti” već dvije sedmice pokušavaju da saznaju šta će biti sa vozilom koje je dužio bivši predsjednik Milo Đukanović, ali i koja je sudbina drugog automobila, iste marke i karakteristika, koji je krajem 2020. razdužio nekadašnji premijer Duško Marković. Dva lukszuna vozila kupila je krajem 2017. ANB i to za gotovo 1,3 miliona eura.

“Majbah”, koji je Marković koristio od 2017. bio je oglašen za prodaju, a kako nije bilo zainteresovanih, prije godinu je ustupljen Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) na korištenje i to za prevoz stranih štićenih ličnosti.

Marković predao ključeve, vozilo sada u MUP-u
Marković predao ključeve, vozilo sada u MUP-ufoto: Filip Roganovic

“Vijesti” su tokom prethodne dvije sedmice kontaktirale više državnih institucija i organa, ali nijesmo dobili odgovore na pitanje koliko je novca u prethodne dvije godine potrošeno za gorivo i održavanje dva luksuzna automobila.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade usmjerili su redakciju na Ministarstvo finansija, a iz resora kojim rukovodi Aleksandar Damjanović uputili su novinarku na Upravu za katastar i državnu imovinu.

Damjanović
Damjanovićfoto: Boris Pejović

Uprava, na čijem je čelu Koča Đurišić, odgovorili su da nijesu “u posjedu inforamacija ko vozila trenutno koristi, kao ni kolika je potrošnja goriva i iznos za njihovo održavanje”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojim rukovodi Filip Adžić, nije odgovaralo na pitanja o sudbini majbaha koji je razdužio Duško Marković.

Dva seta pitanja izignorisala je i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), na čijem čelu je Boris Milić.

Tajna operacija trgovine luksuznih vozila

Agencija za nacionalnu bezbjednost je u novembru 2017. kupila dva identična “mercedesa majbah S650”, za koje je uplaćeno gotovo 1,3 miliona eura. To je više od dvije godine kasnije zvanično rečeno “Vijestima” iz ANB-a.

Automobili su tada kupljeni za Đukanovića i Markovića, a po cijeni od nešto više od 647.000 eura

“S obzirom da navedena vozila posjeduju iste tehničke karakteristike, cijena kupovine je ista za oba vozila”, odgovoili su tada iz ANB na pitanja redakcije.

Radi se o vozilima proizvedenim 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sjedišta.

U profakturi za jedan od “majbaha”, do koje je tada došla Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), precizira se i boja - obsidijan crna-metalik.

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dvije rate i to polovina ukupne cijene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Agencija za nacionalnu bezbjednost je državnom trezoru Ministarstva finansija 18. januara 2018. dostavila zahtjev za isplatu ukupne cijene - 647.322 eura.

Podaci o trgovini dva “majbaha” bila su označena stepenom tajnosti interno, pa do početka 2021. nijesu bili poznati detalji trgovine.

Vlada Zdravka Krivokapića je početkom 2021. usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje ta dva vozila.

Od prodaje ništa, Milo nije dao svoj “majbah”

Đukanović je izignorisao poziv tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića da “majbah” parkira u garažu ANB-a i da zaduži drugi službeni automobil.

Iz Đukanovićevog kabineta su tada odgovorili da se radi o populističkoj i politikantskoj priči nove vlasti.

Milatović neće da koristi “majbah”, Spajić jedan nije uspio da proda
Milatović neće da koristi “majbah”, Spajić jedan nije uspio da prodafoto: Boris Pejović

Predsjednička administracija je tek nedavno, poslije više od dvije godine, predajući funkciju predala i ključeve od “majbaha”.

Vozilo koje je koristio Marković u ljeto 2021. bilo je oglašeno na prodaju. Tada je procijenjeno na više od 450.000 eura, ali nije bilo zainteresovanih da za taj novac kupe automobil.

Spajić je tada kazao da su “dolazili ljudi iz Emirata, iz Rusije, Ukrajine, sa zapada, bilo je više interesenata, međutim, po toj cijeni oni nisu spremni da kupe taj auto”. “Jedan od razloga je možda zato što gospodin Marković nije toliko prepoznat internacionalno, nije imao dodatnu vrijednost taj auto, ono ima vrijednost kao blindirano “majbah” vozilo, tako da moramo da uradimo drugu procjenu, realističniju procjenu vrijednosti”, tvrdio je tada Milojko Spajić.

Nije poznato da je ikada urađena nova procjena, što potvrđuje i diskusija na sjednici Vlade iz jula prošle godine.

“Vozilo je procijenjeno na 456.000 eura. Već godinu sjedi neiskorišćeno. Značajno je izgubilo na vrijednosti. Ako bi ovakvi zaključci ostali na snazi, za godinu-dvije bi ga mogli polako otpisivati u staro gvožđe i prodavati. Predložio sam da se koristi za prevoz stranih štićenika i drugih ličnosti, sve dok se ne nađe model da se ne koristi više za prevoz bilo kog u Crnoj Gori. Želimo da pošaljemo poruku da nama takav luksuz nije potreba”, rekao je tada ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Majbah je tada, odlukom Vlade, predat MUP-u.

“Sredstva od prodaje ovih vozila biće uplaćena u budžet Crne Gore, a koristiće se za pomoć ugroženim građanima i za unapređenje socijalne pravde u državi”, tvrdio je Zdravko Krivokapić početkom 2021.

Međutim, iz državnog budžeta od tada do danas samo su se odlivali novci za dva luksuzna vozila. Koliko i po kojim stavkama - nije poznato, jer nadležni ćute.

Bonus video: