Armenko: Buljarica nije imala korist od "Sea dance", ostavljali su nam tone smeća i medicinskog otpada

Hotelijer iz Budve i predstavnik mještana Buljarice pozdravio odluku da se popularni festival ove godine ne održi u tom primorskom mjestu

19640 pregleda 39 reakcija 10 komentar(a)
Ostavljali nam tone smeća i medicinskog otpada:Ilija Armenko, Foto: Luka Zeković
Ostavljali nam tone smeća i medicinskog otpada:Ilija Armenko, Foto: Luka Zeković

Hotelijer iz Buljarice Ilija Armenko pozdravio je odluku da festival “Sea dance” ne bude ove godine održan u tom primorskom mjestu, ustvrdivši da Buljarica nije imala nikakve benefite od ovog muzičkog događaja, te da se ispostavilo tačnim ono što je govorio prije četiri godine, kada nije vjerovao “u brda i doline” koje su obećavali organizatori.

“Kada sam prije četiri godine u medijima zastupao veći dio građanja Buljarice i veći dio ugostitelja i tada rekao “zdravo bili pa vidjeli ko je u pravu organizatori “Sea dance” ili veći dio mještana ispalo je da smo mi bili u pravu”, kazao je Armenko za “Vijesti”.

Život u Buljarici, malom i tihom mjestu za uživanje, bio je pretvoren u pakao u tih nekoliko dana prije i poslije festivala. Binu su postavljali na samo 50 metara od prvih kuća, a od ostalih na 200 metara vazdušne linije.Tresli su se kreveti u sobama, a da ne pričam o bježaniji gostiju koji su dolazili na odmor, istakao je Armenko

Agencija za zaštitu konkurencije pokrenula je prošlog mjeseca ispitni postupak kako bi utvrdila da li je organizator “Sea dance” festivala, firma “Myexit Adventure” iz Novog Sada, dobila nezakonitu državnu pomoć. Agencija je zabranila državi bilo kakvu dodjelu novca dok ne završi ispitni postupak.

Nezakonita državna pomoć je ona koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja AZK-a o usklađenosti iste sa Zakonom o dodjeli državne pomoći.

On je podsjetio da su organizatori “Sea dance” obećavali izgradnju kompletne infrastrukture, kanalizaciju, putnu rasvjetu...

“Uloženo je u sto metara puta koji je bio postojeći, samo su ga presvukli sa šakom asfalta i sa deset-dvadeset bandera starih odnekud donijetih. Sve je to i u redu jer to zadovoljava njihove potrebe, ali otkud dodatna pamet da im država dotira sa četiri miliona eura do sada. Napokon se pojavio neko pametan koji će donijeti odluku da tako više ne može”, rekao je Armenko koji je pozdravio stavove ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića u vezi festivala.

Armenko je kazao da je život u Buljarici, malom i tihom mjestu za uživanje, bio pretvoren u pakao u tih nekoliko dana prije i poslije festivala.

“Binu su postavljali na samo 50 metara od prvih kuća, a od ostalih na 200 metara vazdušne linije.Tresli su se kreveti u sobama, a da ne pričam o bježaniji gostiju koji su dolazili na odmor. Uske dvije ulice koje imamo u Buljarici gdje se odvija festival bile su zakrčene šleperima i kamionima da su i pješaci teško prolazili i to sve radi velike dobiti organizatora i još ponekog”, naglasio je Armenko.

Prema njegovim riječima, da je tih četiri miliona eura koji su dati za festival uloženo u infrastrukturu u Buljarici bi se riješili svi probleme mještana koje imaju godinama unazad.

“Sve su organizovali i prodaju pića i hrane u krugu festivala i ubirali prihode, a nama mještanima ostavljali tone smeća i medicinskog otpada. Dio mještana je aplaudirao organizatorima festivala na obećanjima, ali od toga smo dobili mrvice na šta sam od starta, kada je festival sa Jaza premješten u Buljaricu upozoravao. Što bi se reklo obećanje ludo radovanje”, istakao je Armenko.

On je poručio da “ako treba da sezonu izvuče jedan festival ne bilo sezone”.

“Samo se bojimo da se ne dogovore ponovo, da im država kao do sada da novac. Vjerujem da do toga neće doći. Ne postoji mislim nigdje na svijetu da organizator ne plati zakup gdje se održava festival i gdje ubiraju veliku dobit osim kod nas i još da im svake godine država i Opština dotira ogromni novac. Smiješno da nije istinito”, kazao je Armenko.

Organizator “Sea dance” festivala Dušan Kovačević kazao je ranije za “Vijesti” da festival definitivno neće biti održan ovoga ljeta u Buljarici, te poručio da je ministar Đurović “uspješno otjerao muzički festival iz Crne Gore”.

Bonus video: