Sastanak Stijepović-Ikonen: Podgorica primjer u zaštiti životne sredine

Gradonačelnik Podgorice je naglasio da je Glavni grad ulagao u svaki segment u ovoj oblasti, od legislative do infrastrukture
0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Perti Ikonen, Foto: PG Biro
Slavoljub Stijepović, Perti Ikonen, Foto: PG Biro
Ažurirano: 07.09.2017. 15:41h

Podgorica je napravila značajne rezultate u oblasti zaštite životne sredine, posebno u upravljanju otpadom, zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa ambasadorom Finske za Crnu Goru Pertijem Ikonenom.

Ambasador Ikonen je podsjetio da je oblast zaštite životne sredine jedna od najzahtjevnijh na putu ka EU, i istakao da je Finska spremna da pruži podršku na svim nivoima. On je pohvalio napore Glavnog grada u toj oblasti, posebno u upravljanju otpadom, ističući kao pozitivan primjer ugradnju 32 podzemna kontejnera u Podgorici, kazali su iz Opštine.

„To je način koji bi trebalo da primijene i ostali gradovi u Crnoj Gori, posebno turistički gradovi,“ rekao je Ikonen.

Stijepović je naglasio da je Glavni grad ulagao u svaki segment u ovoj oblasti, od legislative do infrastrukture. On je podsjetio da Podgorica ima pet reciklažnih dvorišta, da je u toku izgradnja još jednog, kao i da se do kraja godine, u zavisnosti od tenderske procedure, očekuje ugradnja još trideset podzemnih kontejnera.

Osim toga, dodao je Stijepović, Glavni grad ulaže značajna napore u održavanje i čistoću grada, posebno ako se ima u vidu stalni porast broja stanovnika Podgorice. Kako smatra, tu je neophodna i edukacija građana o tome da se optad odlaže na za to definisana mjesta, kako bi se spriječile nelegalne deponije.

„I pored stalnih apela iz Glavnog grada da se svi na odgovoran način odnosimo prema životnoj sredini i našem gradu, i dalje je više nego prisutna pojava da se otpad odlaže ili pored sami kontejnera ili na mjesta koja za to nijesu predviđena“ naglasio je Stijepović.

Na sastanku je posebno istaknuto da je Glavni grad izradio, u partnerstvu sa njemačkom ambasadom, Strategiju adaptacije na klimatske promjene koja predviđa 27 mjera, između ostalih i brigu o tretmanu otpada. Takođe je naglašeno da je u toku izrada jedinstvenog dokumenta – lokalnog akcionog plana za održivi razvoj, a aktuelan je i lokalni plan zaštite životne sredine.

Glavni grad, kako je istaknuto, ima i jedno zaštićeno područje - Komovi, dok je u toku procedura zaštite rijeke Cijevne.

Velika ulaganja su i u infrastrukturu u cilju smanjenja zagađenja vazduha iz saobraćaja kroz izgradnju biciklističkih staza i drugih alternativnih vidova prevoza, kroz održivi urbani program trasnporta, istaknuto je na sastanku.

Osim toga, Podgorica je i član EU mreže zdravih gradova, Globalne konvencije UN o energetskoj efikasnosti i klimatskim promjenama, odnosno Evropske povelje gradonačelnika, zaključeno je na sastanku.

Bonus video: