Pljevlja: U Zavičajni muzej za najmanje euro

Počela naplata ulaznice prema cjenovniku koji je usvojio Savjet

3557 pregleda 0 komentar(a)
Dio postavke muzeja - period paleolita, Foto: Muzej
Dio postavke muzeja - period paleolita, Foto: Muzej

Zavičajni muzej u Pljevljima počeo je da naplaćuje ulaznice posjetiocima, nakon što je Savjet te ustanove nedavno usvojio cjenovnik.

Iz muzeja ranije su saopštili da je praksa svuda u svijetu da se posjeta muzejima naplaćuje, kao i da je cjenovnik objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Ulazak u muzej djeca iznad deset godina plaćaće jedan euro, odrasli dva, a porodična ulaznica naplaćivaće se tri eura. Organizovane grupne školske posjete ubuduće će se naplaćivati deset eura.

Ove cijene važe za domaće posjetioce, dok će za inostrane biti nešto veće. Ulazak u muzej odrasli stranci plaćaće tri eura, dok će porodična ulaznica koštati pet eura.

U Zavičajnom muzeju čuva se jedno od najvrednijh pokretnih dobara Crne Gore - diatreta, luksuzna čaša izrađena od reljefno ukrašenog kristalnog bezbojnog stakla, koja potiče iz četvrtog vijeka.

Organizovane đačke posjete Zavičajnom muzeju u Pljevljima djeci sa područja pljevaljske opštine se neće naplaćivati, kao i posjete ranjivih kategorija društva. Ulaznice se neće naplaćivati ni prilikom svečanog organizovanja izložbi i drugih kulturnih dešavanja.

Savjet je donio i cjenovnik po kojem će izdavati galerijski i izložbeni prostor Muzeja na jedan dan (12 sati) za 50 eura, sedam dana 100 eura i 300 eura za izdavanje prostora na 30 dana.

Ove cijene ne važe na ustupanje prostora za organizovanje djelatnosti od javnog interesa u organizaciji Opštine i javnih ustanova smještenih u Domu kulture.

Zavičajni muzej u Pljevljima, čiji fundus broji blizu pet hiljada muzejskih jedinica, osnovan je 1952. godine. Tokom višedecenijskog postojanja Zavičajni muzej je na teritoriji Pljevalja realizovao brojna istraživanja. Preko muzejskog materijala koji se čuva u Zavičajnom muzeju Pljevlja, život čovjeka na prostoru Pljevalja može se pratiti, praktično u kontinuitetu, još od daleke praistorije, odnosno srednjeg i gornjeg paleolita, što se datuje na vrijeme starije od 40 hiljada godina.

Zavičajni muzej u Pljevaljima, iako raspolaže izuzetno bogatim muzejskim fondom, godinama nije imao stalnu postavku i bio je zatvoren za posjetioce. Muzej je 1991. godine zatvoren zbog havarije, koja se dogodila na sistemu grijanja u objektu, čiji je dio tada bio poplavljen, a muzejski eksponati smješteni su u depoe.

Nakon rekonstrukcije Doma kulture prije oko četiri godine, Zavičajni muzej je ponovo vraćen u nekadašnji prostor, od kada su vrijedni muzejski eksponati ponovo dostupni posjetiocima.

Bonus video: