Aktivizam mladih u zajednici: Volonterizam je za mnoge dangubljenje

Najrazvijeniji u Podgorici, nešto slabije u primorskom dijelu, a sjeverna regija značajno je iza centralne i južne, kaže predsjednik Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore David Vukićević

20042 pregleda 8 komentar(a)
Sa jedne od radionica MOACG, Foto: Privatna arhiva
Sa jedne od radionica MOACG, Foto: Privatna arhiva

Mladi na sjeveru najmanje su zainteresovani da budu aktivni u svojim zajednicama, opterećuje ih nezaposlenost, a mlađe generacije u Crnoj Gori na volonterski doprinos društvu gledaju kao na gubljenje vremena.

To je za “Vijesti” kazao David Vukićević, predsjednik Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore.

“Mladi imaju izvanrednu priliku da se uključe u volontiranje i aktivizam jer na taj način ne samo da doprinose svojoj zajednici, već i razvijaju svoje kritičko mišljenje i postaju intelektualni autoriteti u društvenom životu Crne Gore”, objašnjava Vukićević u razgovoru za “Vijesti”.

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) je omladinska organizacija koja ima za cilj osnaživanje mladih da preuzmu aktivnu ulogu u društvu i promovišu održivost, akciju... MOACG radi na različitim projektima, koji su usmjereni na obrazovanje, zaštitu životne sredine, socijalnu inkluziju…

Obrazovanje kaska za tržištem rada

Na pitanje “Vijesti” koliko je aktivizam zastupljen među mladima, Vukićević odgovora da je Podgorica baza aktivnosti.

“Aktivizam je najrazvijeniji upravo u Podgorici, nešto slabije u primorskom dijelu Crne Gore, a svakako da je sjeverna regija značajno iza centralne i južne. Mladi imaju dosta prostora za unapređenje kada je u pitanju rad na sopstvenim vještinama, ali i za učešće u društvenim procesima. Društveni aktivizam je važan za svaku mladu osobu prvenstveno za razvijanje ličnog osjećaja empatije, za razvijanje vještina komunikacije i jednostavno za bolju socijalizaciju same osobe, ali isto tako i za bolji položaj mladih u budućnosti”, naglašava Vukićević.

Ako hoće, mladi mogu kreirati budućnost društva: Vukićević
Ako hoće, mladi mogu kreirati budućnost društva: Vukićevićfoto: Privatna arhiva

Prema njegovim riječima, danas se mladi suočavaju s nizom izazova koji su “neizmjerno kompleksni i različiti”.

“Jedan od problema je nezaposlenost mladih koja proističe iz drugog problema - neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada. Tako da mladi u Crnoj Gori često postižu i zapažene rezultate u toku formalnog obrazovnog procesa, a ne uspijevajaju da se na adekvatan način prilagode potrebama tržišta rada. Međutim, ako pođu u inostranstvo, što za našu državu predstavlja veliki gubitak za budućnost, ali i za sadašnjost, ti ljudi postižu rezultate”, upozorava Vukićević.

Naglašava da je neophodna reforma obrazovnog sistema.

“…Kako bi se mladi obučavali i prilagođavali onome što su potrebe savremenog tržišta rada”.

Zloupotreba zakona

Vukićević još ističe i da volonterizam među mladima često nailazi na prepreke i nedostatak razumijevanja i prepoznavanja tog koncepta rada za korist društva.

“Mladi se ponekad pitaju zašto bi trebalo da volontiraju, s obzirom na to da to nije plaćeno i čini im se kao gubitak vremena. Volontiranje se ponekad ne doživljava na pravi način kao briga prema društvu, što može biti povezano s našim Zakonom o volonterskom radu. Nažalost, taj propis je često bio zloupotrebljavan, a mladi su korišteni kao jeftina radna snaga, umjesto da se volontiranje shvati u pravom smislu”, kaže predsjednik MOACG.

U Mreži za omladinski aktivizam Crne Gore ima preko dvije stotine volontera koji svakodnevno učestvuju u različitim aktivnostima, a Vukićević napominje da je volonter onaj ko doprinosi zajednici, “osoba sa mnoštvom vrlina, osoba dobronamjerna koja želi da pomogne društvu, a na taj način pomaže i sebi”.

Stijepović: Snaga je u kritičkom mišljenju

MOACG zasada ima dva odjeljenja, organizaciono i medijsko odjeljenje, a pored toga ima i tri tematska tima: tim za zaštitu životne sredine, ekologiju i nauku, tim za kulturu i neformalno obrazovanje i tim za zaštitu ljudskih prava i sloboda

Teodora Stijepović, volonterka i koordinatorka medijskog odjeljenja navodi da oba odjeljenja imaju svoje svakodnevne zadatke.

“Organizaciono odjeljenje u svojoj nadležnosti ima širok spektar obaveza - od pravljenja rasporeda događaja koje planiramo, do pozivanja i informisanja kako volontera, tako i omladine o aktivnostima. Medijsko odjeljenje se bavi promocijom organizacije kroz brojna gostovanja, osmišljavanje različitih načina da mladima privučemo pažnju, poput interesantnih foto i video sadržaja. Ukratko, kreativnost i mašta su dvije riječi koje najbolje opisuju medijsko odjeljenje”, kaže Teodora.

Teodora Stijepović
Teodora Stijepovićfoto: Privatna arhiva

Svjesni su, objašnjava Stijepović, barijera koje mlade odvajaju od omladinskog aktivizma, ali i sopstvenog potencijala.

“Zato je naš zadatak da im pružimo priliku i probude svijest mladih o snazi njihovog kritičkog mišljenja i aktivnosti u društvu. Na kraju krajeva, naš je glavni moto “Mladi pokreću!”, a mi smo istrajni u tome da ga bude”, zaključila je Teodora Stijepović.

Proslavili rođendan i uspješne projekte

Organizacija je juče proslavila dvije godine postojanja. Za to vrijeme, kaže Teodora Stijepović, realizovali su brojne projekte.

“Od aktivnosti koje smo realizovali u prethodnom periodu, posebno bih izdvojila projekat pod nazivom ‘Podrška mladima i građanima u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije u cilju smanjenja etničke distance’, uz podršku Vlade Australije, koji je imao za cilj jačanje spremnosti mladih da zaštite sebe i druge od govora mržnje, da rade na smanjenju nivoa diskriminacije, te da aktiviraju omladinu i druge građane. U okviru ovog projekta, realizovane su dvije set radionica na temu ‘Smanjenje etničke distance kroz omladinski aktivizam’ i ‘Unapređenje vidljivosti mladih’ za buduće mlade aktiviste u Podgorici, Baru i Rožajama”, objasnila je ona.

Kako kaže, MOACG je realizovao i projekat “Smanjenje korupcije u oblasti zaštite životne sredine”, u saradnji sa NVO Organizacija KOD, Eco team i Mreža za promjene, a uz podršku National Democratic Institutea (NDI).

Projekat je, navodi, imao za cilj podizanje svijesti javnog mnjenja, prvenstveno mladih, o važnosti prevencije i suzbijanja korupcije u oblasti zaštite životne sredine.

“Takođe, ne mogu izostaviti radionicu pod nazivom ‘Mladi za zdravstvo bez korupcije’ realizovane u saradnji sa nevladinim organizacijama CEMI, Juventas i Queer Montenegro, na Cetinju, u Nikšiću, u Rožajama i u Baru. Na radionici, mladi su se informisali koliko je zapravo korupcija zastupljena u svim oblastima, naročito u zdravstvenom sistemu, šta se sve podrazumijeva pod pojmom korupcije, kao i kome i na koji način mogu da se obrate i prijave takve vrste nepravilnosti i time daju doprinos u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori”.

Anketa “Vijesti”

Stevan Koprivica:

anketa volonterizam
foto: Luka Zeković

Čini mi se da je interesovanje za volontiranje nešto manje. Ako nema naplate, onda je interesovanje manje. Volontiranje je povezano sa faktorom empatije i saosjećanjem, koje je sad na dosta niskom nivou. Generalni problem mladih generacija je ozbiljan nedostatak obrazovnog i vaspitnog odrastanja.

Radomir Kankaraš:

anketa volonterizam
foto: Luka Zeković

Mislim da su mladi zapostavljeni, brže se živi. Sve je stvar individualnog, od porodice do porodice, koliko ko ima vremena. Mislim da im igrice i telefoni ne dozvoljavaju da volontiraju, to im je primarno. Fokusirani su na igrice, “plejstejšn” i “Jutjub”.

Ana Čarapić:

anketa volonterizam
foto: Luka Zeković

Čini mi se da se ljudi, makar iz mog okruženja, dosta bave djecom, mada ima i onih koji se ne bave, ali zbog posla. Mislim da je sve stvar toga u kakvom se okruženju nalazite. Više imaju neke druge zanimacije, nego što volontiraju.

Draginja Cerović:

anketa volonterizam
foto: Luka Zeković

Mladi su bez zaposlenja, svi nam odoše i ja ne vidim budućnost svoje djece ovdje. Sin mi je završio fakultet, a ćerka studira. Smatram da ima mnogo divne i kvalitetne djece.

Autorke su studentkinje novinarstva na Fakultetu političkih nauka UCG, na praksi u “Vijestima”

Bonus video: