CGO pisao Abazoviću i Vojinoviću: Obezbijediti sredstva za odlazak gimnazijalaca na Olimpijadu znanja u Tokio

"Javnost ima pravo da zna zašto se na ovom štedi dok ministri putuju kao nikad ranije"

8941 pregleda 9 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da je uputio predsjedniku Vlade Crne Gore, Dritanu Abazoviću, i ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, Inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i sprovođenje postupka za odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio.

Iz te nevladine organizacije (NVO) postavljaju pitanje "gdje su sredstva iz Fonda za podršku talenata kad crnogorski učenici ne mogu na Olimpijadu iz fizike?"

"Vijesti" su danas objavile da iako su još u aprilu pozvani na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, najbolji srednjoškolci iz Crne Gore možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima jer su obrazovne intitucije zakazale u organizaciji.

"Međunarodna olimpijada znanja iz fizike će se održati u Japanu od 10. do 17. jula 2023. Ovim učenicima zakonski pripadaju sredstva iz Fonda za podršku talenata, jer su se kao pobjednici prva tri mjesta na državnom takmičenju automatski kvalifikovali za međunarodno takmičenje. Poznato je da su sredstva iz Fonda za podršku talenata samo nekoliko godina unazad prelazila sumu od pola miliona eura. Kako se sad troše? I kako je moguće da se ne mogu pokriti troškovi avionskih karata crnogorskog tima koji treba da budu 'ambasadori znanja' države Crne Gore?", piše u saopštenju CGO.

Iz te NVO su rekli da je "ovo još jedna slika praznih obećanja političara koja se odnose na unaprjeđenje obrazovanja mladih, a i razlog zašto imamo hronično zapušten obrazovni sistem za koji ne mari nijedna Vlada".

"Javnost ima pravo da zna zašto se na ovom štedi dok ministri putuju kao nikad ranije", zaključuje se u saopštenju CGO.

Bonus video: