Ljekarska komora: Predstavnici minstarstva obavezni da saslušaju zahtjeve

"Ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su dominantno vrlo mladi, dobro školovani i jako poželjni za zdravstvene sisteme država u okruženju i čitave EU"

1864 pregleda 48 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljekarska komora reagovala je povodom izjave predstavnika Ministarstva zdravlja da se nijesu stekli uslovi za sastanak sa predstavnicima 240 izabranih doktora iz primarne zdravstvene zaštite, koji su zahtijevali od ministra zdravlja i premijera da razgovaraju o problemima sa kojima se suočavaju, a koji su dijelom nastali izmjenama Granskog kolektivnog ugovora.

Povezani članci

27. Maj 2023.

Izabrani doktori planiraju proteste

"Poštovani predstavnici Ministarstva zdravlja, moramo vas podsjetiti da vaša pozicija odgovara servisu službi za pružanje usluga zdravstvenim radnicima i građanima Crne Gore i vaša je obaveza da prezentujete Vladi sve potrebe i zahtjeve zdravstvenih radnika i građana Crne Gore, na šta se vi oglušavate. Najmanje što ste u obavezi da uradite je da primite i saslušate zahtjeve doktora medicine iz primarne zdravstvene zaštite koji su više nego opravdani, a tiču se cjelokupne organizacije rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što može da bude samo benefit za građane Crne Gore. Da li je ovakvo ponašanje način jačanja primarne zdravstvene zaštite, a što ste proklamovali kao prioritet? Saglasni smo da primarna zdravstvena zaštita treba da zbrine 80 odsto potreba građana i samo kao takva je temelj organizovanog, svrsishodnog i savremenog zdravstvenog sistema", piše u reagovanju Ljekarke komore u koje su "Vijesti" imale uvid.

Iz Ljekarske komore su istakli da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i sada fale doktori kao u čitavom zdravstvenom sistemu Crne Gore.

"Ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su dominantno vrlo mladi, dobro školovani i jako poželjni za zdravstvene sisteme država u okruženju i čitave EU. Crnogorski zdravstveni sistem mora da preduzme ozbiljne korake da sačuva ove mlade doktore u zdravstvenom sistemu Crne Gore, jer su u zdravstvenim sistemima drugih država mnogo bolje plaćeni, rade u mnogo boljim uslovima i njihov rad i zalaganje društvo cijeni i uvažava. U navedenim sistemima ne može se desiti da činovnici u zdravstvenom sistemu neće da prime ljekare na razgovor...", piše u reagovanju Komore.

Zaključili su da se i pored svega nadaju da će predstavnici Ministarstva, sam ministar i predsjednik Vlade shvatiti ozbiljnost ovog problema i ipak odlučiti da saslušaju predstavnike ljekara koji imaju mnogo toga da im kažu, a zarad bolje zdravstvene zaštite građana Crne Gore.

Iz Sindikata izabranih doktora Crne Gore u petak je saopšteno da nijesu dobili nikakav odgovor, niti poziv na sastanak od predstavnika Vlade kako bi razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju, zbog čega će narednih dana planirati proteste, kako bi zaštitili profesiju i zdravlje pacijenata.

Sindikat je 19. maja uputio dopis ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću i premijeru Dritanu Abazoviću u kojem se traži da kao odgovorna vlast u narednih sedam dana pozovu njihove predstavnike na razgovor, kako bi se pronašao način rješavanja problema.

Iz Sindikata je ranije saopšteno da, pored ostalog, zahtijevaju da se u što kraćem roku ispravi nepravda načinjena novim Granskim kolektivnim ugovorom prema izabranim doktorima i da se već na majske zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata uz kapitacije i usluge.

"Nismo dobili ni poziv za razgovor u vezi sa traženjem modela strukturiranog načina plaćanja koje je ukinuto izmjenama GKU, a koji znatno urušavaju kvalitet pružanja zdravstvenih usluga našim pacijentima, i povećavaju dužinu čekanja pacijenta kod izabranog ljekara na pregled. Takođe, nismo dobili odgovor u vezi sa tim da li je zakonski opravdano da jedan izabrani doktor radi 12 dana u kontinuitetu, bez dana odmora, besplatno, čak i nedeljom", piše u saopštenju Sindikata izabranih doktora, dostavljenom "Vijestima".

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili za Portal RTCG da pomenuti Sindikat nije reprezentativan, niti je od strane poslodavca kao takav predložen, te se nijesu stekli uslovi za održavanje sastanka.

Bonus video: