Sjednica Vlade: Obezbijeđena sredstva da crnogorski srednjoškolci odu u Tokio na Međunarodnu olimpijadu iz fizike

Četiri najbolja crnogorska fizičara - Luka Ristanović, Jovan Janković, Andreja Popović i Vuk Čurović, obaviještena su još početkom aprila da će državu predstavljati na takmičenju u Japanu, u julu

20737 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada Crne Gore obezbijedila je sredstva da crnogorski srednjoškolci odu u Tokio na Međunarodnu olimpijadu iz fizike, saznaju "Vijesti".

Prema istim saznanjima to je zaključeno na tek završenoj elektronskoj sjednici Vlade.

"Vijesti" su ranije danas objavile da iako su još u aprilu pozvani na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, najbolji srednjoškolci možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima jer su obrazovne intitucije zakazale u organizaciji.

Četiri najbolja crnogorska fizičara - Luka Ristanović, Jovan Janković, Andreja Popović i Vuk Čurović, obaviještena su još početkom aprila da će državu predstavljati na takmičenju u Japanu, u julu.

Nakon toga je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović saopštio da mladi fizičari moraju na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju te da će u komunikaciji sa privrednicima pokušati da riješi problem.

Premijer Dritan Abazović je potom na Telegramu saopštio da je "riješen problem" i da "naši mladi fizičari i profesori idu u Tokio".

Vlada Crne Gore u saopštenju je navela da je tim povodom donijela neophodne zaključke kojima je obezbijeđeno ukupno 44.000 eura za učešće najboljih crnogorskih učenika na međunarodnim takmičenjima.

"Ovim su otklonjene određene administrativne prepreke i stvoreni uslovi za odlazak naših timova na: Međunarodnu matematičku olimpijadu u Čibi (Japan) za sedam članova, kao i za po šest članova na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju (Japan), Međunarodnu olimpijadu iz geografije u Bandungu (Indonezija), Međunarodnu informatičku olimpijadu u Segedinu (Mađarska), te Balkansku informatičku olimpijadu u Sloveniji", kažu iz Vlade.

Bonus video: