CZIP: Opština po ko zna koji put prekršila obećanje da će preuzeti upravljanje PP Ulcinjska Solana

"Pozivamo Opštinu Ulcinj da prestane da zamajava javnost, kako domaću tako i međunarodnu, što čini več više od godinu dana putem medija, na međunarodnim konferencijama i sastancima"

5086 pregleda 1 komentar(a)
Ulcinjska solana, Foto: CZIP
Ulcinjska solana, Foto: CZIP

Opština Ulcinj je po ko zna koji put pogazila obećanje da će konačno preuzeti upravljanje Parkom prirode (PP) Ulcinjska solana, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je u emisiji "Naglas" na RTCG, 15. maja, predsjednik Skupštine opštine Ulcinj, Ardijan Mavrić javno obećao da će već narednog dana, pripremiti Odluku o osnivanju preduzeća kojim će preuzeti odgovornost za ovo zaštićeno područje i poslati je na mišljenje Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Kako se to nije desilo ni dvije nedjelje kasnije, pozivamo Opštinu Ulcinj da prestane da zamajava javnost, kako domaću tako i međunarodnu, što čini več više od godinu dana putem medija, na međunarodnim konferencijama i sastancima, obesmišljavajući javno izgovorenu riječ, lični integritet pojedinaca koji je predstavljaju i ono mozda najvažnije, obraz ljudi koji su dali nekoliko puta pogažena obećanja", piše u saopštenju CZIP.

Poručili su da je "paradoks što za konkretne korake očuvanja parka prirode Ulcinjska solana moraju da mole, ni manje ni više nego predstavnike Zelene partije - gradonačelnika Ulcinja, Omera Bajraktarija i premijera Crne Gore, Dritana Abazovića".

"Kao suosnivač preduzeća koje će upravljati solanom, odgovornost jednako dijeli i "zelena" ministarka, gospođa Ana Novaković Đurović koja godinu dana nije našla za shodno da se uključi u rješavanje ovog problema. Sve naše prethodne apele u poslednjih par mjeseci su ignorisali, pa ih ovim putem pozivamo da pokažu koliko visoko na zelenoj agendi stoji Ulcinjska solana. U obećanja gospodina Mavrića više ne vjerujemo, a naročito ne onim obećanjima koja bi se trebala ostvariti sjutra. Izgleda da kada se to izgovori zapravo se misli na "malo sjutra". Četiri godine Ulcinjska solana čeka na jednostavnu administrativnu proceduru dok se politički trguje foteljom budućeg direktora ovog zaštićenog područja. Na solanu se gleda kao aparat za ubiranje političkih glasova i mašineriju za buduće kampanje i izbore. U međuvremenu, na gubitku nisu samo ptice i živi svijet solane, nego i građani Ulcinja, a posebno bivši radnici fabrike za proizvodnju soli", poručili su iz CZIP.

Iz te NVO su rekli da je uspostavljanje upravljačke strukture je zakonska obaveza Opštine Ulcinj shodno Odluci o proglašenju zaštićenog područja od čijeg je usvajanje prošlo četiri godine.

"Dodatno, aktivnost uspostavljanja upravljača za PP Ulcinjska Solana jedna je od aktivnosti u Akcionom planu za ispunjavanje završnih mjerila za Poglavlje 27, pa samim tim i jedan od uslova za zatvaranje poglavlja i ispunjavanja obaveza Crne Gore prema Evropskoj uniji. Najvažnije od svega, upravljač je solani prijeko potreban jer su ekološki uslovi zbog nebrige i neadekvatnog upravljanja sve nepovoljniji. Prekinut je ključni ekološki proces, t.j. naplavljivanja područja slanom vodom zbog urušenih nasipa između bazena koji više ne vrše svoju funkciju. Umjesto svježe morske vode bogate hranom za ptice i druge organizme, bazeni Ulcinjske solane su obrasli vegetacijom i gube svoje karakteristike važnog močvarnog staništa. I konačno, ako Opština nije spremna i željna da upravlja Ulcinjskom solanom, ima ko jeste i ko to čini sve ovo vrijeme bez fige u dzepu", zaključuje se u saopštenju CZIP.

Bonus video: