Novaković Đurović razgovarala sa podgoričkim osnovcima: Treba nam vaša pomoć da sačuvamo zelenu Crnu Goru

"Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za sljedeće generacije“, kazala je Novaković Đurović

2752 pregleda 4 komentar(a)
Novaković Đurović sa osnovcima, Foto: Vlada Crne Gore
Novaković Đurović sa osnovcima, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović razgovarala je danas sa podgoričkim osnovcima o važnosti zaštite životne sredine, poručivši im da imaju sreću što žive u ovako lijepoj državi.

Sa podgoričkim osnovicima razgovarali su i vizuelna umjetnica Milena Živković, profesorica književnosti Nada Martinović i teoretičarka umjetnosti Teodora Trivundža, u okviru događaja „Mentalna ekologija“. Događaj je organizovao Generalni sekretarijat Vlade, uz podršku Ministarstva prosvjete, a u okviru obilježavanja Mjeseca Evrope. Na događaju su učestvovali učenici osnovnih škola „Sutjeska“, „Savo Pejanović“ i „Milorad Musa Burzan“.

"Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za sljedeće generacije“, kazala je Novaković Đurović koja je i koordinatorka Ministarstva evropskih poslova.

Ona je, kako je saopšteno, iznijela očekivanje da će ove generacije ostvariti san da žive u čistoj, očuvanoj i zelenoj Crnoj Gori.

"Vi ste generacije koje će pokazati i dokazati da Crna Gora može biti i ostati zelena. Kada resurse jednom uništimo ne možemo ih više povratiti, zato je važno da čuvamo čist vazduh, bistre rijeke, da ne bacamo otpad i da čuvamo prostor u kome živimo", poručila je ministarka.

Kreatorka programa „Mentalna ekologija“, vizuelna umjetnica Milena Živković je kazala da sav vanjski ekološko-umjetnički aktivizam počinje prvo u svijesti pojedinca.

"Kroz praktične primjere i navođenje kroz proces kojim kreativno-edukativni kurs Disciplina mašte dolazi do radova, promjena i akcija- čitav projekat Mentalna ekologija nastoji da znanje o ekologiji napokon učini upotrebljivim. Umjetnost i kultura su na tom putu ekologije neodvojive", poručila je Živković.

Ona je kazala da je zadatak umjetnika da prenese ideje na pravi način kako bi se one sprovele u djelo, i u tome su umjetnost i ekologija neodvojive.

"Ovaj projekat je igra u kojoj je važno kako se pojedinac osjeća, u kakvim je odnosima sa prijateljima. Što se bolje osjećate, to proizvodi bolju ekološku svijest", kazala je Živković.

Ona je održala predavanje i radionicu o primjeni ekologije u svakodnevnom životu kroz nenametljivo korišćenje mnogobrojnih umjetničkih praksi istakavši da je cilj projekta da osvijesti moć mikro-akcija i bitnost pomjeranja ka ekološkom kursu kretanja svakog pojedinca.

Osnovci su, kroz kreativan rad, unaprijedili svoja znanja o značaju zaštite prirode. Pokazali su interesovanje za kreativnu vježbu „Sinesteziju“.

Bonus video: