Asfaltirana ulica, lakše do Velike plaže

Izvođač je kasnio sa radovima, Ulica Majke Tereze asfaltirana i puštena u saobraćaj

4567 pregleda 2 komentar(a)
Ulica Majke Tereze, Foto: Samir Adrović
Ulica Majke Tereze, Foto: Samir Adrović

Nakon više mjeseci, jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu, Ulica Majke Tereze, koja od zgrade Pošte povezuje grad sa bulevarom Teuta prema Velikoj plaži, asfaltirana je tokom proteklog vikenda i juče puštena u saobraćaj.

To je Vijestima potvrdio VD sekretara za investicije Minir Karamanaga. Ulica je bila iskopana zbog postavljanja kanalizacione mreže za nekoliko naselja koja gravitiraju potoku Bratica koji se uliva u Port Milenu i koji je bio jedan od glavnih zagađivača kanala.

“Izvođač je kasnio sa radovima, morali smo da urgiramo i preuzmemo dio obaveza. Iako nije naša krivica, dugujemo izvinjenje građanima, ali i turistima zbog saobraćajnih gužvi direktno prouzrokovanih kašnjenjem u izvođenju radova”, kazao je Karamanaga.

Italijanska firma “Spiga”, koja izvodi radove na izgradnji kanalizacione mreže koja dijelom pokriva i tu ulicu, prvobitno je najavila, kako je “Vijestima” saopšteno u Sekretarijatu za investicije, da će asfaltiranje početi 20. marta i biti okončano za par dana. Ne računajući par desetina metara asfalta od pumpe Kalamper do zaobilaznice kroz Đerane, to se nije desilo pa su zbog razrovane ulice i dalje bile česte gužve na kružnom toku kod zgrade Opštine jer su vozači bili primorani da do Teute koriste alternativne pravce. Negodovali su i vlasnici brojnih objekata i privatnih radnji duž ulice, koji su zbog svega toga imali manji obim posla.

Bivši predsjednik opštine Ljoro Nrekić i administrator italijanske kompanije “Spiga S.R.P” iz Udina Mario Skarsini potpisali su u septembru 2019. ugovor o izgradnji kanalizacione mreže za četiri naselja u opštini Ulcinj vrijedan 4,5 miliona eura. Sva ta naselja gravitiraju potoku Bratica koji predstavlja kolektor otpadnih voda i jedan je od najvećih zagađivača kanala Port Milena.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta vode na tom području. Ukupna dužina predviđene kanalizacione mreže iznosiće 14,45 km. Potpisani ugovor o radovima obuhvataće izgradnju fekalne i atmosferske kanalizacije, a rok završetka radova bio je oročen na godinu.

Projektom je, kako je tada saopšteno iz Opštine, predviđeno postavljanje oko 11,5 kilometara kanalizacijskih cjevovoda, oko 480 bunara, izgradnja crpne stanice na lokalitetu Ulcinjsko polje i drugi prateći radovi.

I do tada se na početak realizacije tog projekta čekalo nekoliko godina, budući da je SO Ulcinj još 2015. usvojila odluku o kreditnom zaduženju. Sredstva su tada obezbijeđena kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nadzor nad radovima tenderska komisija takođe je povjerila italijanskoj firmi, koja već posluje u Crnoj Gori - Đuzepe inženjering.

Imajući i to u vidu, jasno je bilo da Opština neće imati mnogo mogućnosti da utiče na dinamiku izvođenja radova koji se nastavljaju i u drugim djelovima grada i koji su prolongirani do polovine juna.

Karamanaga je kazao da tri ekipe već rade na nastavku realizacije značajnog projekta.

“Sudeći prema svemu, primarna faza projekta biće završena u roku, do 15. juna. Izvođači su do sada bili korektni jer su se na terenu suočavali sa nekim problemima koji nijesu obuhvaćeni tenderom. U nedostatku podzemnog katastra, odnosno linija vodovoda, kanalizacije, visokonapojnih i niskonapojnih kablova i telefonske instalacije, nekoliko puta došlo je do zastoja u izvođenju radova”, kazao je Karamanaga, podsjećajući da je realizacija projekta u početku kasnila zbog pojave korone.

Bonus video: