"Radovi na toplifikaciji Pljevalja i ekološkoj rekonstrukciji TE idu planiranom dinamikom"

Do sada završeno 75 odsto građevinskih radova

3883 pregleda 1 komentar(a)
Rovčanin i Novaković Đurović, Foto: Goran Malidžan
Rovčanin i Novaković Đurović, Foto: Goran Malidžan

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja idu planiranom dinamikom i do sada je završeno 75 odsto građevinskih radova.

To je kazao izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin, koji je danas sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković obišao radove. Posjetili su i branu u Otilovićima, na kojoj planira da se gradi mala hidrocentrala.

“Već 2025. imaćemo kompletno postrojenje. Ovaj projekat je možda jedan od najvrednijih koji se trenutno izvodi u Crnoj Gori imajući u vidu da koštaju sa PDV-om oko 75 miliona eura. Oprema koja je stigla vrijedna je 8,6 miliona eura i naredna tranša će biti više od 15 miliona eura. Već narednih dana prvi dio radne snage iz Pljevalja biće angažovano na ovom projektu. Prema obećanju investitora biće angažovano više od 200 radnika u različitim fazama. To je nešto što je veoma važno za Pljevlja imajući u vidu strukturu nezaposlenih“, rekao je Rovčanin.

Govoreći o projektu toplifikacije Pljevalja Rovčanin je kazao da će pripremni radovi početi sledeće sedmice a radiće se pripreme na trasi preko brda Pliješ.

„Prvu fazu finansira EPCG u vrijednosti od 2,5 miliona eura, a druga i treća faza planirane su budžetom. Ono što je važno je sinhronizacija ove dvije investicije. Imaćemo ekološku rekonstrukciju u punom kapacitetu u skladu sa svim direktivama EU i da ćemo konačno nakon 40 godina riješiti problem aerozagađenja u Pljevljima projektom toplifikacije. Tako da će Pljevljaci u punom kapacitetu tokom 2025. godine disati punim plućima“, rekao je Rovčanin.

Najavio je i izgradnju male hidrocentrale u Otilovićima koja bi koštala oko 4,5 do pet miliona eura.

„Mi godišnje gubimo oko 1,8 miliona eura zbog nepostojanja hidrocentrale u Otilovićima. Postoji brana, a prema nekim proračunima hidrocentrala u Otilovićima pokrila bi oko 75 odsto potreba Žabljaka. Jeste mala, ali je značajna za Elektroprivredu i Opštinu Pljevlja“, rekao je Rovčanin.

Novaković Đurović je kazala da će započeti radovi biti finalizovani za dvije godine, što, smatra, nije dug period.

pv meppu
foto: Vlada Crne Gore

„Paralelno sa tim prealizuje se i projekat toplifikacije koje je vlada proglasila projektom od javnog interesa. Proglaševanjem projektom od javnog interesa, mi smo ubrzali administrativne procedure i već govorimo o realizaciji prve faze, a projekat za drugu fazu možemo imati krajem ljeta i početkom jeseni. Oba projekta mogu biti realizovana do 2025. godine. Vlada je pokrenula proceduru izdavanja Urbanističkih uslova, a konačna odluka zavisi od mišljenja svih institucija koje su u procesu pribavljanja. Mislim da ćemo imati konačno brzo informaciju“, rekla je Novaković Đurović.

Bonus video: