Advokat: Ponovni izbor Raonića zalaženje u zonu krivične odgovornosti i ignorisanje presude

Advokat Dalibor Tomović ističe da bi ponovno raspisivanje novog konkursa, gdje bi se mogao prijaviti bilo ko od kandidata, izazvalo enormne troškove zbog tužbi za odštetu, koju bi pokrenuli postojeći kandidati, a za šta se daje osnov u presudi Višeg suda

25835 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Zgrada RTCG-a, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG-a, Foto: Luka Zeković

Ponovni izbor Borisa Raonića za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) značio bi zalaženje u zonu krivične odgovornosti i ignorisanje presude Višeg suda.

To je "Vijestima" kazao advokat Dalibor Tomović, punomoćnik novinara Nikole Markovića, koji je pokrenuo i pravnosnažno dobio spor protiv RTCG-a, zbog sumnje u nezakonitost izbora Raonića za generalnog direktora Javnog servisa u avgustu 2021. godine.

Tomović je rekao da Savjet RTCG-a na sjutrašnjoj sjednici ima samo dvije opcije, shodno pravosnažnoj presudi.

Jedna od njih je, kako je ukazao, ponovni izbor direktora između preostalih kandidata: "Budući da je dosadašnji direktor eliminisan kao kandidat, jer je bio u sukobu interesa i time nije ispunjavao uslove po konkursu iz 2021. godine. Viši sud je upravo naveo da je to pravni interes Nikole Markovića i time stavio do znanja da u ponovnom postupku Raonić ne moze biti biran".

Druga opcija bi, dodaje Tomović, bila ponovno raspisivanje novog konkursa, gdje bi se mogao prijaviti bilo ko od kandidata. To bi, ističe, izazvalo enormne troškove zbog tužbi za odštetu, koju bi pokrenuli postojeći kandidati, a za šta se daje osnov u presudi Višeg suda.

Svako drugo tumačenje sudske odluke od strane Savjeta RTCG-a, a posebno da po konkursu iz 2021. razmatraju prijavu Raonića, za koga je sud utvrdio da je bio tada u sukobu interesa, vodilo bi izigravanju sudske odluke i zalaženje u zonu krivične odgovornosti, s obzirom na jasne instrukcije iz pravosnažne presude, zaključio je Tomović.

Bonus video: