Tivat: Ugradili lošu opremu, pa tužili opštinu

Ni pet godina nakon što je izgrađena, prva faza MR1 saobraćajnice u Krtolima nije tehnički primljena niti ima upotrebnu dozvolu, lokalna uprava tvrdi da su “Toškovići” radili nekvalitetno

12282 pregleda 4 komentar(a)
Jedan od znakova koji su ugradili Toškovići, Foto: Siniša Luković
Jedan od znakova koji su ugradili Toškovići, Foto: Siniša Luković

Prva faza MR1 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima kod Tivta, ni više od pet godina nakon što je sagrađena, nije tehnički primljena niti joj je izdata upotrebna dozvola.

Uprkos tome, saobraćajnica se nesmetano koristi već godinama, ali u slučaju da na njoj dođe do neke nezgode sa težim posljedicama, Opština Tivat kao investitor i izvođač radova na izgradnji, podgorička kompanija “Toškovići”, mogli bi da se suoče sa tužbama sa visokim odštetnim zahtjevima.

Iz Direkcije za investicije Opštine Tivat “Vijestima” je potvrđeno da prva faza MR1 nije formalno završena, ni primljena.

“Izgradnja saobraćajnice MR1 (I faza) gdje je izvođač radova bila kompanija ‘Toškovići’ d.o.o. iz Podgorice, a stručni nadzor vršen od firme ‘Civil engineer’ d.o.o. iz Podgorice, još nije tehnički primljena. Neophodno je obnavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije na trasi saobraćajnice, postavljanje nedostajućih stubova javne rasvjete, završavanje radova na izradi bankina i bermi”, rečeno je “Vijestima” iz Direkcije koju vodi v.d. direktor Vlado Brguljan.

On je kazao da su sa izvođačem radova, kompanijom “Toškovići”, u proteklom periodu organizovani sastanci na kojima su dogovoreni svi neophodni radovi kao i dokumentacija koja je potrebna da se dostavi kako bi se izvršio tehnički prijem tog dijela saobraćajnice.

“Ipak, izvođač i pored više urgencija investitora do danas nije izvršio svoje obaveze”, kazao je Brguljan.

Propala signalizacija na prvoj fazi MR1
Propala signalizacija na prvoj fazi MR1foto: Siniša Luković

Prema njegovim riječima, potpuno drugačija situacija je sa drugom fazom MR 1 saobraćajnice koju je gradila podgorička kompanija “Bemax”, a stručni nadzor obavila firma GPC iz Podgorice. Taj dio saobraćajnice je tehnički primljen, a svi evidentirani nedostaci su na vrijeme otklonjeni.

“U garantnom roku su podnijeti zahtjevi za otklanjanje nedostataka na instalacijama javne rasvjete na toj fazi MR1 sabraćajnice, koji su i otklonjeni”, kazao je Brguljan.

Osim što se dok se vozite automobilom, primijeti razlika u kvalitetu donjeg stroja i asfaltnog zastrpa ceste kada sa savršeno ravne druge faze MR1 koju je radio “Bemax”, pređete na znatno džombastiju prvu fazu te ceste koju su pravili “Toškovići”, prva faza MR1 je u katastrofalnom stanju što se tiče vertikalne saobraćajne signalizacije i dijela uz cestu instaliranih stubova javne rasvjete.

Izgradnja te faze MR1 saobraćajnice je, po ugovoru koji je 2016. zaključila sa “Toškovićima”, Opštinu koštala nešto preko 2,5 miliona eura.

Signalizacija u lošem stanju
Signalizacija u lošem stanjufoto: Siniša Luković

Inače, kompanija “Toškovići” je pred Privrednim sudom u Podgorici u novembru prošle godine dobila tužbu protiv Opštine koju je firma tužila jer joj je navodno ostala dužna nešto preko 80.000 eura za neplaćenu jednu građevinsku situaciju sa gradnje prve faze MR1, iz 2018. godine. Riječ je o “Privremenoj situaciji 13” koja se odnosi upravo na ono što Opština kao investitor i danas zamjera Toškovićima - vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, bankine, zaštitne žičane mreže na terenu pored puta, humus na zelenim površinama na razdjelnim ostrvima itd.

Iz Opštine su se žalili na ovakvu presudu i taj postupak je i dalje u toku.

Iz kompanije “Bemax” kazali su da su posao za izgradnju druge faze MR1 saobraćajnice vrijedan 2,97 miliona eura, sa Opštinom Tivat ugovorili u oktobru 2018. i na vrijeme ga završili u avgustu 2019.

“Shodno odredbama ugovora garancija na kvalitet izvedenih radova koji utiču na sigurnost i stabilnost objekta je deset godina, dok je za ostale radove garancija dvije godine, što znači da je garantni period za radove na vertikalnoj signalizaciji istekao”, saopštili su iz “Bemaxa” napominjući da je “isporučilac znakova vertikalne signalizacije imao svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa ugovorom i standardima za ovu vrstu radova”.

Oni su se “Vijestima” zahvalili na na to što su im ukazale da su u međuvremenu i saobraćajni znaci koje su oni ugradili na drugoj fazi MR1 saobraćajnice pokazali znake neuobičajeno velikog habanja i da su opterećeni ili izgubili svoja signalna svojstva, doduše u manjoj mjeri od onih znakova koje su “Toškovići” ranije ugradili na “svom” dijelu MR1 saobraćajnice.

“Naši predstavnici će da obiđu lokaciju saobraćajnice na kojoj je Bemax izvodio radove i da utvrde da li na tom dijelu ima bilo kakvih nedostataka na pomenutim znakovima. Ukoliko se utvrdi da ima, odmah ćemo stupiti u kontakt sa isporučiocem znakova kako bi ispravio sve nedostatke, tj. zamijenio sve potrebne znakove. Ukoliko u narednih sedam dana isporučilac to ne uradi, kompanija ‘Bemax’ će o svom trošku zamijeniti sve znakove koji su stradali zbog uticaja vremenskih uslova. Iako je garantni rok za radove istekao, smatramo da je ispravno da su znakovi i dalje ispravni i u funkcionalnom stanju”, saopšteno je “Vijestima” iz “Bemaxa”.

Signalizacija uništena i neupotrebljiva, kompanija kontaktirala proizvođača

Posebno loše stanje je sa saobraćajnim znakovima koje je ugradila kompanija “Toškovići”, a koji su skoro svi nakon samo pet godina, uništeni i neupotrebljivi. Boja na njima je otpala, simboli prebrisani ili su se odlijepili sa limene podloge znaka, izgubili su svojstva refrakcije, ili su već primjetno korodirali.

Iz kompanije Toškovići “Vijestima” su kazali da je proizvođač i isporučilac saobraćajnih znakova koje su oni ugradili na prvoj fazi MR1 saobraćajnice u Tivtu, bila firma “Hex” d.o.o. iz Podgiorice.

Poslijedili su i fakturu od 31. januara 2018. koju su ukupno 70 komada raznih soabraćajnih znakjova i obilježja koje im je ta kompanija isporučila, platili 4.368 eura sa PDV-om. Dostavljen je i sertifikat izdat od “Guardian Independfent Certification” iz Velike Britanije koji potvrđuje da kineska kompanija “Fujian XinLi Yuan Reflective Material Co Ltd” ispunjava standard kvaliteta ISO 90001:2008 kada je u pitanju proizvodnja i servisiranje reflektivnih materijala koji se koriste pri izradi saobračajnih znakova, a koji su upotrebljeni i na znacima što ih je 2018. isporučio podgorički “Hex” doo.

“U telefonskom razgovoru sa izvršnim direktorom ‘Hexa’ rečeno nam je da predmetni znaci imaju pet godina rok trajanja i da je ukoliko je potrebno voljan reagovati i izvršiti potrebne korekcije”. saopšteno je “Vijestima” iz kompanije “Toškovići”.

Bonus video: