Raonić: Nije bitno hoću li biti direktor, žao mi je onih koji hoće da budu ja

Raonić je na svom Fejsbuk profilu napisao da nije želio da zauzme rovovsku poziciju iz koje bi branio sopstveni interes nauštrb principa i standarda koje se obavezao da zastupa i zbog kojih se, tvrdi, i kandidovao za ovu funkciju

13511 pregleda 29 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić saopštio je da se nije oglašavao povodom nedavne odluke Višeg suda o nezakonitosti odluke Savjeta RTCG o njegovom imenovanju jer je čekao zvaničnu presudu sa obrazloženjem te odluke, instrukcijama i pravnim poukama, kako bi onda u skladu sa procedurama preuzeo dalje korake.

Savjet RTCG danas bi trebalo da postupi po pravosnažnoj presudi Višeg suda - da raspiše novi konkurs ili da izabere direktora među ostalim kandidatima.

Viši sud je po tužbi Nikole Markovića odlučio da je Raonić bio u sukobu interesa i u trenutku kandidovanja za funkciju, i u trenutku imenovanja. Advokat Markovića ali i više organizacija civilnog sektora saopštili su da Savjet ne smije ponovo da izabere Raonića. Neki od njih su zaprijetili krivičnim prijavama.

Raonić je na svom Fejsbuk profilu napisao da nije želio da zauzme rovovsku poziciju iz koje bi branio sopstveni interes nauštrb principa i standarda koje se obavezao da zastupa i zbog kojih se, tvrdi, i kandidovao za ovu funkciju.

"Moj profesionalni život je postojao prije Javnog servisa, moj mandat je zakonski ograničen - i ovu poziciju nisam preuzeo kako bi Javni servis koristio kao instrument političkih ili nekih drugih klanovskih interesa. Ono što smo postigli do sad u smislu programskih i organizacionih reformi, a što je prepoznato i rastom povjerenja i gledanosti, te podrškom i izvještajima međunarodnih organizacija i partnera – je jedino suštinski bitno. Pokazali smo da Javni servis može opstati kao profesionalni medij okrenut interesima građana, a ne interesima političkih grupacija i ostalih društvenih klanova koji postepeno gube kontrolu i uticaj na društvene procese, čime su dugo vremena predstavljali prepreku istinskoj emancipaciji crnogorskog društva", rekao je Raonić.

Poručio je da je nebitno da li će na čelu Javnom servisa biti on.

"...ono što je bitno da to više ne mogu biti protagonisti svih završenih tužnih epizoda kojima se 20 godina urušavala ideja javnog servisa. Oni toga još uvijek nisu svjesni, i otuda serija strastvenih reakcija sa oba ekstrema crnogorske društveno-političke scene ovih dana u medijima i na društvenim mrežama", kaže Raonić.

On je saopštio i da mu je žao ljudi koji ne vide smisao života "ako ne upravljaju Javnim servisom i da budu ja, a za sada je samo postigao frizuru kao moju".

"Žao mi je "stručnjaka" koji komentarišu presudu koju ne pročitaše i koji su tużni što ona daje više mogućnosti Savjetu. Sada se prepustimo institucijama i zakonskim procedurama, jer to je suština demokratije i vladavine prava. To nisu samo lijepe fraze koje su uputne samo dok kritikujemo neistomišljenike – već principi koje samo trebamo upražnjavati", zaključio je Raonić u obraćanju na Fejsbuku.

Bonus video: