Institut za medije: Savjet da izbjegne moguće zloupotrebe i ulazak u zonu krivične odgovornosti

"Savjet bi morao da preuzme odgvornost za donošenje nezakonite odluke o imenovanju Raonića za generalnog direktora, na šta je od početka ukazivao dio javnosti"

3935 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Institut za medije Crne Gore
Foto: Institut za medije Crne Gore

Institut za medije Crne Gore pozvao je članove Savjeta Radio televizije Crne Gore da do kraja sprovedu pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici o nezakonitom imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora Javnog servisa i time izbjegne moguće zlouptrebe i ulazak u zonu krivične odgovornosti.

U presudi Višeg suda je navedeno da je “pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništenje konkursa, u kom postupku tuženi ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i da odluči u skladu sa zakonom”.

"Nepoštovanjem odluke Suda, Savjet bi mogao ući u zonu zloupotrebe i moguće krivične odgovrnosti. Savjet bi morao da preuzme odgvornost za donošenje nezakonite odluke o imenovanju Raonića za generalnog direktora, na šta je od početka ukazivao dio javnosti, a presudama potvrdili Osnovni i Viši sud", kazali su iz Instituta.

Smatraju da je problematičan način zakazivanja sjednice Savjeta RTCG o jednom od ključnih pitanja za rad te medijske kuće - načinu izbora generalnog direktora.

"Javnost je za sjednicu saznala putem medija i naknadno obaviještena o dnevnom redu sjednice. Institucionalna autonomija, uređivačka nezavisnost i transparentnost rada Javnog servisa su od suštinskog značaja za ispunjavanje njegove uloge u demokratizaciji društva", zaključili su.

Bonus video: