Institut za medije: RTCG da raspiše novi konkurs i imenuje v.d. direktora

Iz Instituta kazali da su članovi Savjeta RTCG-a reizborom Raonića pokazali da im nije stalo do suda javnosti

9170 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Institut za medije Crne Gore
Foto: Institut za medije Crne Gore

Odlukom o reizboru Borisa Raonića za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) članovi Savjeta te medijske kuće pokazali su da im nije stalo do suda javnosti, saopšteno je iz Instituta za medije.

Pozvali su Javni servis da raspiše novi konkurs i imenuje vršioca dužnosti generalnog direktora.

"Odlukom Savjeta RTCG da ponovo za generalnog direktora RTCG imenuje Borisa Raonića i pored pravosnažne presude Višeg suda da je on nezaknito imenovan na tu dužnost, članovi koji su podržali takav izbor, doveli su u sumnju javnost čije interese zastupaju u medijskoj kući od ključnog značaja za demokratizaciju društva. Za odluku o ponovnom imenovanju Raonića od šest prisutnih članova Savjeta glasala su četiri, jedan listić je bio nevažeći, dok Milica Špajak i potpredsjednica savjeta Marijana Camović Veličković, u znak protivljenja takvom predlogu, nijesu glasale", navode iz Instituta.

Imajući u vidu važnost RTCG-a za društvo, pluralizam, slobodu izražavanja, javni dijalog, slobodne i pravedne izbore, ističu iz Instituta, Savjet ovakvom odlukom dovodi u pitanje osnovne principe rada: autonomiju, nezavisnost od političih centara, transparentnost rada i izbora upravljačkih struktura.

"O odgovornosti članova koji su na dnevni red stavili reizbor Raonića sudiće javnost ili sud, iako su građani uskraćeni za obrazloženje i motive takve odluke, što, na žalost, navodi na zaključak da im do suda javnosti nije stalo.

"Raspisivanjem novog konkursa i imenovanjem vršioca dužnosti generalnog direktora iz redova zaposlenih, do izbora novog, RTCG bi dokazao da poštuje zakone, brani misiju javnog servisa i promoviše institucionalnu autonomiju, uređivačku nezavisnost i transparentnost rada", zaključuju iz Instituta za medije.

Bonus video: