Raonić jači i od presude: Stari direktor sa novom biografijom

Glasovima četiri od pet članova Savjeta RTCG Raonić je ponovo imenovan za generalnog direktora. Predsjednik Savjeta Veselin Drljević priznao da su odlukom iz 2021. pali na zakonu, ali nakon nove odluke nije želio da odgovori da li je spreman da snosi odgovornost

27303 pregleda 103 reakcija 21 komentar(a)
Raonić, Foto: Boris Pejović
Raonić, Foto: Boris Pejović

Boris Raonić nema nikakav legitimitet da bude direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG), a Savjet javnog servisa njegovim ponovnim imenovanjem, uprkos presudi Višeg suda, ušao je u zonu krivične odgovornosti.

To je juče “Vijestima” nakon sjednice Savjeta kazala potpredsjednica tog tijela Marijana Camović Veličković. Ona je istakla da Savjet nikako ne može ozakoniti njegov izbor i da bi trebalo da odgovaraju zbog nesprovođenja pravosnažne presude.

Glasovima četiri od pet članova Savjeta RTCG Raonić je ponovo imenovan za generalnog direktora. Camović Veličković napustila je sjednicu prije toga, tvrdeći da ne želi da učestvuje u ponovnom nezakonitom izboru Raonića, dok je članica Savjeta Milica Špajak još na početku sjednice istakla da neće glasati, ako Savjet prihvati predlog da se odlučuje o kandidatima po konkursu iz 2021. godine.

Camović Veličković
Camović Veličkovićfoto: Luka Zeković

O ponovnom izboru prijavljena četiri kandidata - Borisa Raonića, Nikole Markovića, Milutina Stijepovića i Srđana Čovića glasalo je predsjednik Savjeta Veselin Drljević i četvoro članova. To su Amina Murić, Predrag Miranović, Naod Zorić i Filip Lazović.

Murić
Murićfoto: Luka Zeković

Četvoro je glasalo za Raonića, dok je jedan listić ostao nepopunjen.

Miranović
Miranovićfoto: Luka Zeković

Drljević juče nije želio da odgovara na novinarska pitanja, između ostalih, i da li je spreman da snosi krivičnu i svaku drugu odgovornost, ukoliko sud i za jučerašnju odluku utvrdi da je nezakonita. On je pojasnio da je Raonić izabran na preostali period mandata koji je započeo u avgustu 2021.

Dio stručne javnosti upozoravao je juče i prekjuče da bi ovakav epilog mogao da bude nezakonit, ali i da bi članovi Savjeta mogli “da odgovaraju za kriminalno udruživanje”, uprkos tome što je glasanje o kandidatima tajno.

Zorić
Zorićfoto: Luka Zeković

To je “izbjegao” Bojan Baća koji je neposredno prije početka sjednice podnio ostavku na članstvo u Savjetu RTCG, u kojoj je naveo da “pravna posljedica presude nije decidirana, već višesmislena, ‘korisna nejasnoća’, otvorena za ‘ili-ili’ tumačenje, i to po principu ‘može da bude, ali ne mora da znači’”.

Lazović
Lazovićfoto: Luka Zeković

I Drljević je tokom sjednice priznao da je Savjet “pao na zakonu”, što je sud pravosnažno utvrdio, ali da je Raonić “pokazao rezultate koje moraju priznati svi”. I pored priznanja, nije vidio ništa sporno u tome da uvrste Raonića među kandidate o čijem su izboru za direktora odlučivali.

Pet članova Savjeta glasalo, četvoro ponovo izabralo Raonića, jedan listić bio nevažeći: Drljević, Zorić, Murić, Miranović i Lazović
Pet članova Savjeta glasalo, četvoro ponovo izabralo Raonića, jedan listić bio nevažeći: Drljević, Zorić, Murić, Miranović i Lazovićfoto: Luka Zeković

Advokat Dalibor Tomović, punomoćnik novinara Nikole Markovića koji je pokrenuo i dobio spor protiv RTCG kao jedan od kandidata iz 2021, kazao je da je ponovni izbor Raonića za generalnog direktora-poraz prava nad politikom.

Tomović je u izjavi “Vijestima” kazao da je Savjet RTCG na sjednici ignorisao pravnosnažnu odluku suda i drugi put “izigrao i prekršio Zakon o nacionalnom javnom emiteru”.

“Iako je na Savjetu bilo da odluči o izboru direktora između preostalih kandidata, dakle bez gospodina Raonića kao kandidata ili da raspiše novi konkurs, Savjet je ponovo glasao za gospodina Raonića, za koga je sud utvrdio da je u sukobu interesa”, istakao je advokat.

Kazao je da sukob interesa kod Raonića nije otklonjen ni danas, jer se uslovi za direktora cijene prema stanju kada je konkurs raspisan, a to je 2021. godina, “na šta se i odnosi pravnosnažna presuda kojom je taj nedostatak utvrđen”.

“Zato ćemo ponovo potražiti sudsku zaštitu jer ne smijemo dozvoliti da nezakonita ponašanja postanu praksa i da nećemo odustati, jer ovo je stvar principa, a ne funkcije”, zaključio je Tomović.

Tomović
Tomovićfoto: Savo Prelević

Prema presudi Višeg suda, pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju Raonića je ponovni izbor između prijavljenih kandidata, jer Raonić prema nalazu suda nije ni mogao biti kandidat, ili poništaj konkursa za generalnog direktora. U tom postupku RTCG ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i odluči u skladu sa zakonom.

Savjet juče nije prihvatio opciju da se ponovo raspisuje novi konkurs, do tada imenuje vršilac dužnosti direktora, jer su za to bila tri člana, toliko i protiv, a jedan udržan.

Za predlog da se ponovo bira između prijavljenih kandidata, bez preciziranja o tome da li je Raonić među njima, glasalo je pet članova Savjeta, dok je Camović Veličković bila protiv, a Špajak uzdržana.

Prema tumačenju pravne službe RTCG koje je zastupao pravnik RTCG Želimir Mićović, na koje su se prilikom glasanja oslonili i pojedini članovi, Raonić se ne može eliminisati prilikom glasanja među kandidatima, prijavljenim 2021. godine.

Isti stav zastupala je i advokatica Zorica Đukanović, koja je u postupku zastupala RTCG.

Raonić
Raonićfoto: Luka Zeković

Ona je kazala članovima Savjeta da moraju da uzmu u obzir trenutne okolnosti i da se presuda ne može tumačiti “izvlačenjem stavova iz konteksta, kako se to radi u medijima”.

RTCG se finansira iz državnog budžeta, a godišnji priliv novca građana Crne Gore na račun te medijske kuće iznosi oko 20 miliona eura.

Media centar podnosi krivične prijave

Direktor Media centra Goran Đurović najavio je da će ta organizacija podnijeti krivične prijave zbog neizvršenja sudske presude “protiv svih članova Savjeta koji su učestvovali u današnjem glasanju - Drljevića, Lazovića, Zorića, Špajak i Murić”.

“Takođe, zbog podstrekivanja na izvršenje krivičnog djela, podnijećemo krivične prijave protiv Raonića, zaposlenog u pravnoj službi RTCG Željka Mićovića, kao i advokatice RTCG Zorice Đukanović”, saopštio je Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Naglasio je da se RTCG juče “ponovo vratila na scenu kao neke od afera iz najboljih dana DPS-a”.

“Ignorisanje pravosnažne presude Višeg suda pokazuje nemoć institucija. Pojednac koji svejsno ulazi u kršenje zakona radi ostvarenja ličnih ambicija očigledno ima svoje probleme, ali upravo slobodne i profesionalne institucije treba da zaustave takve slučajeve”, poručio je Đurović.

Jedino rješenje kolapsa sistema je, tvrdi Đurović, da se u oktobru na redovnom zasjedanju Skupštine donese novi Zakon o RTCG, koji je već pripremljen.

“I da se na osnovu zakona izvrši ponovno imenovanje članova Savjeta i menadžmenta koji neće biti pod uticajem političkih partija i koji će imati makar malo integriteta. Hoće li neka nova parlamentarna većina biti posvećena istinskom oslobađanju RTCG ili će ponovo trgovati sa generalnim direktorom RTCG, ostaje da se vidi”, zaključio je Đurović.

CGO: Tužilaštvo da se uključi

Centar za građansko obrazovanje pozvao je juče tužilaštvo da se “proaktivno zainteresuje za ovaj slučaj”.

“Veselin Drljević, Naod Zorić, Predrag Miranović, Filip Lazović i Amina Murić (sa)učestvovali su u novom nezakonitom izboru Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG, suprotno pravosnažnoj sudskoj presudi i time nastavili da nanose štetu javnom servisu i evropskom putu Crne Gore. U udruženom i planskom djelovanju kojim su ušli u zonu krivične odgovornosti, a za razliku od prošlog puta imali su sudsku odluku što ih čini svjesnim učiniocima, članove Savjeta je podržala pravna služba RTCG”, poručili su iz te organizacije.

Podsjetili su da “shodno obrazloženju sudskih odluka, nedvosmisleno proizilazi da Raonić nije mogao, niti može biti izabran za direktora po javnom konkursu koji je danas ponovo aktuelizovan”, a da je članove Savjeta na to blagovremeno upozorila stručna i zainteresovana javnost.

CGO je pozdravio poziciju članice Savjeta RTCG Marijane Camović Veličković koja je jedina bila u raspravi dosljedna i pri valjanom pravnom tumačenju i iz tih jasnih razloga “nije saučestvovala u opasnom podređivanju zakona interesima pojedinca i donošenju skandalozne odluke”.

“Podsjećamo da su članovi Savjeta javni funkcioneri koji svakomjesečno primaju, iako se rijetko sastaju, od 670 (članovi) do 1,335 eura (Drljević, predsjednik). Postavlja se i pitanje šta bi nekadašnji ‘aktivista’ Raonić poručio ‘direktoru’ Raoniću nakon ove odluke Savjeta RTCG, kojom je jedna interesno-klijentelistička grupa, na budžetu građana, ismijala pravosudni sistem u Crnoj Gori demonstrirajući da zakon za njih ne važi”, zaključuju iz CGO.

Bonus video: