Radunović izabran za vršioca dužnosti dekana

Poništena odluka o imenovanju dekana Medicinskog fakulteta iz oktobra 2021.

14951 pregleda 5 komentar(a)
Radunović, Foto: Savo PRELEVIC
Radunović, Foto: Savo PRELEVIC

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) poništio je odluku kojem je 28. oktobra 2021. za dekana Medicinskog fakulteta izabran Miodrag Radunović.

U Biltenu UCG stoji da je Radunović, na predlog rektora Vladimira Božovića, imenovan za vršioca dužnosti do izbora novog dekana.

Time je, stoji u obrazloženju, ispoštovana pravosnažna presuda podgoričkog Višeg suda, a po tužbi profesorice Lidije Injac Stevović protiv UCG.

Odluka da se poništi odluka iz 2021. i da se Radunović imenuje za v.d. dekana Medicinskog fakulteta donijeta je, stoji u Biltenu, na elektronskoj sjednici Upravnog odbora.

Injac Stevović je tužila UCG, tražeći da se poništi Odluka UO prema kojoj je Radunović izabran za dekana, a spor je u njeno ime vodio Sindikat doktora medicine.

U presudi se navodi da je Vijeće Medicinskog fakulteta 15. jula 2021. donijelo odluku i za dekana predložilo Radunovića. Injac Stevović je tada bila njegova protivkandidatkinja.

Navedeno je i da je odlukom, u pravnoj pouci, dato pravo drugom kandidatu da izjavi žalbu, što je Injac Stevović i uradila. Upravni odbor, međutim, nije donio odluku po toj žalbi, već imenovao Radunovića, čime je, po ocjeni suda, prekršena procedura.

Upravni odbor u obrazloženju posljednje odluke o poništenju odluke iz oktobra 2021. i imenovanju Radunovića za v. d. dekana, navodi da su donijeli odluku, bez dostavljanja odgovora na žalbu u pisanom formatu.

Zato, stoji u odluci koja je objavljena u Biltenu, postupak izbora dekana “vraća se u stanje u kojem je bio u momentu podnošenja žalbe”.

“Upravni odbor se obavezuje da donese pisani odgovor i dostavi ga podnosiocu žalbe. S obzirom na to da organizaciona jedinica UCG ne može biti bez organa rukovođenja, a postupajući u skladu sa svojom obavezom, propisanom Statutom, rektor je dao predlog organu upravljanja da se za v. d. dekana imenuje Radunović”, zaključuje se u odluci Upravnog odbora.

Bonus video: