Injac: Fokus Glavnog grada unapređenje urbane mobilnosti

"Djelovaćemo u pravcu koji je najprihvatljiviji za sve i raditi na poboljšanju saobraćajne kulture“, kazala je Injac

4824 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PG Biro
Sa sastanka, Foto: PG Biro

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i zamjenikazala je da su naredni koraci u poboljšanju urbane mobilnosti: imenovanje koordinatora Plana održive urbane mobilnosti, ažuriranje mjera iz Plana urbane mobilnosti i popularizacija javnog gradskog prevoza.

To je saopšteno iz Glavnog grada, kako su kazali, na sastanku sa regionalnom projekt menadžerkom GIZ ORF-EE Jasnom Sekulović, konsultantom na projektu Stefanom Bulatovićem i predstavnicom Zajednice opština Crne Gore, Marijom Kljajić.

"Sastanku je prisustvovao zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, koji je kazao je da se planovi za naredni period odnose na izgradnju infrastrukture koja će u velikoj mjeri rasteretiti saobraćaj u Podgorici, ali i unapređenje sistema javnog prevoza kroz integrisanje pametnih sistema koji bi omogućili praćenje autobusa u realnom vremenu i olakšali njihovo koriščenje.

"Fokus sastanka odnosio se na održivu urbanu mobilnost i izazove koji se tiču smanjenja saobraćajnih gužvi, podsticanje aktivnih vidova transporta i javnog prevoza i način na koji postojeća infrastruktura može biti unaprijeđena", naveli su iz Glavnog grada.

“Svjesni smo da su stvari zrele za unapređenje stanja, te da je potrebno da se neke što prije promijene tako da na najbolji način služe građanima Podgorice. Uz konsultacije sa stručnjacima, prateći procedure, djelovaćemo u pravcu koji je najprihvatljiviji za sve i raditi na poboljšanju saobraćajne kulture“, kazala je Injac.

Ona je dodala da će uz smjernice koje dobijaju od građana, stručnjaka, domaćih i međunarodnih partnera napraviti značajne iskorake na putu transformacije Podgorice u funkcionalnu gradsku sredinu koja će biti prilagođena potrebama njenih stanovnika.

Bonus video: