Zeković: Osigurati učešće autentičnih radničkih predstavnika u upravnim odborima gradskih preduzeća

"Obaveza je i odgovornost svih odbornika i odbornica da osiguramo autentično uključivanje zapošljenih u upravljanju gradskim preduzećima i ustanovama i omogućimo im, shodno domaćim i evropskim standardima i preporukama, efikasno učešće u procesu donošenja odluka", kazao je odbornik

2987 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Pokret Svi za naš GRAD
Foto: Pokret Svi za naš GRAD

Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada i član Građanske inicijative “21. maj”, apelovao je da se u upravnim odborima gradskih preduzeća osigura učešće "autentičnih radničkih predstavnika".

Zeković je saopštio da je kod predsjednice lokalnog parlamenta Jelene Borovinić Bojović inicirao da se provjeri da li su odbornici i odbornice potvrdili imenovanje u organu upravljanja preduzeća “Sportski objekti” autentičnog predstavnika reprezentativne sindikalne organizacije, ili je došlo do obmanjivanja gradonačelnice i Skupštine Glavnog grada.

Podsjeća da su, na četvrtoj sjednici od 24. maja, između ostalog, odbornici i odbornice vlasti i opozicije jedinstveno glasali i izabrali članove i članice odbora direktora i savjeta gradskih preduzeća i ustanova iz reda zaposlenih.

"Parlamenta većina se odgovorno odnijela prema prijedlozima zapošljenih pa su u upravljačke organe preduzeća i ustanova čiji je osnivač Glavni grad uglavnom imenovane osobe koje su i u ranijem periodu obavljale tu funkciju, dakle i za vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista i njenih partnera. U suštini svi odbornici i odbornice su potvrdili i ispoštovali autentičnu volju i odluku sindikalnih organizacija ili su bar bili uvjerenja da to čine", naveo je Zeković.

Kazao je da je od sindikalne organizacije “Sportskih objekata” obaviješten da samo u njihovom slučaju u Odbor direktora nije izabran predstavnik radnika (zaposlenih) već osoba za koju se navodno odlučio aktuelni direktor tog privrednog društva čiji je osnivač Glavni grad.

"Obaveza je i odgovornost svih odbornika i odbornica da osiguramo autentično uključivanje zapošljenih u upravljanju gradskim preduzećima i ustanovama i omogućimo im, shodno domaćim i evropskim standardima i preporukama, efikasno učešće u procesu donošenja odluka", zaključio je Zeković.

Bonus video: