Unija srednjoškolaca Crne Gore podržava maturante: Nejasno obrazloženje od strane Ispitnog centra

"Ukoliko je utvrđeno da je određeni zadatak prepisan, isti treba izuzeti iz bodovanja, a ne dodijeliti 0 bodova za cjelokupan rad, čak i za onaj dio rada koji podrazumijeva intervju i esej", navodi se u saopštenju Unije srednjoškolaca

4350 pregleda 5 komentar(a)
Unija srednjoškolaca Crne Gore, Foto: Printscreen YouTube
Unija srednjoškolaca Crne Gore, Foto: Printscreen YouTube

Iz Unije srednjoškolaca Crne Gore (USCG) su kazali da podržavaju maturante u borbi za fer i korektno ocjenjivanje maturskog ispita iz Crnogorsko – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti. To je saopšteno iz USCG.

"Preko 500 maturanata iz cijele Crne Gore na testu iz CSBH jezika i književnosti dobili su 0 bodova jer su navodno prepisivali. Veoma je nejasno i bez jasnog obrazloženja od strane Ispitnog centra Crne Gore, kao i Ministarstva prosvjete kako je došlo do ovoga i kako je moguće da je toliki broj maturanata oboren na ispitu", navodi se u saopštenju USCG.

Postavlja se pitanje, kazali su oni, kako je moguće da neko naknadno utvrdi da je došlo do prepisivanja ili korišćena bilo kakvih nedozvoljenih sredstava i ako u toku izrade testa, test administratori nisu ukazali na bilo kakvu povredu pravila.

"Takođe, ukoliko je utvrđeno da je određeni zadatak prepisan, isti treba izuzeti iz bodovanja, a ne dodijeliti 0 bodova za cjelokupan rad, čak i za onaj dio rada koji podrazumijeva intervju i esej", navodi se u saopštenju Unije srednjoškolaca.

Maturanti nikako nisu ti, dodaje se, koji treba da snose posljedice zbog navodnog prepisivanja, već u prvom redu oni koji su bili odgovorni za sprovođenje ispita i održavanje reda na istom, jer su oni morali da onemoguće svaki vid malverzacije u toku trajanja provjere znanja.

"Sve ovo će se u velikoj mjeri odraziti i na upis na fakultete, jer u slučaju da žalbe ne budu usvojene, naredni rok za polaganje ispita je tek u avgustu, što bi automatski diskvalifikovalo ove učenike da u rednovnim rokovima upišu fakultete koje bi željeli. Pozivamo maturante da iskoriste svoje pravo i ulože žalbu na ovakve rezultate i pozivamo nadležne da ubuduće bolje organizuju provjere znanja, a ne da “treniraju strogoću” na maturantima bez adekvatnih dokaza", navodi se u saopštenju Unije srednjoškolaca.

Za sve dodatne informacije, kako su kazali, možete nam se obratiti na kontakt telefon 069/666-219 ili na našu e-mail adresu info@unscg.me.

Bonus video: