Paunović: Ministarstvo prosvjete hitno da riješi situaciju sa maturantima

Nije realna situacija da lučonoše i đaci generacije, kazala je ona, ne daju bar jedan tačan odgovor na postavljeno pitanje

5340 pregleda 11 komentar(a)
Milosava Paunović, Foto: SNP
Milosava Paunović, Foto: SNP

Poslanica SNP-a Milosava Paunović povodom nastale situacije vezane za polaganje maturskog ispita uputila je reagovanje u kojem poziva Ministarstvo prosvjete da sa posebnim senzibilitetom pristupi rješavanju problema maturanata koji su polagali maturske ispite.

To je saopšteno iz SNP-a.

"Apelujem da se nađe rješenje za problem, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, bilo u vidu vanrednog roka za polaganje, pomjeranjem popravnog roka, ili na neki drugi pravno valjan način koji će omogućiti maturantima da konkurišu za upis na fakultete u prvom upisnom roku", kazala je Paunović, navodi se u saopštenju.

Tražimo i insistiramo, dodala je ona, da Ministarstvo prosvjete u cilju rješavanja nastale situacije hitno odredi novi rok za polaganje maturskog ispita ili obrazuje posebni komisiju koja će odmah provesti proceduru ponovnog pregledanja testova i obrazovanja nove komisije koja će na pravno valjan način izvršiti ocjenjivanje.

"S obzirom na to da je ovakvim tretmanom predstavnika Ispitnog centra pogođen najviše sjever Crne Gore, i to djeca iz Berana, Bijelog Polja, Plava, Rožaja Žabljaka, Pljevalja,... te situacija da je u prosjeku 50% maturanata ocijenjeno sa nulom, odnosno bez bodova, nameće se sam po sebi zaključak da se radi o opstrukciji od strane pomenutog centra", dodaje se u saopštenju.

Nije realna situacija da lučonoše i đaci generacije, kazala je ona, ne daju bar jedan tačan odgovor na postavljeno pitanje, pa pozivam nadležne organe da hitno organizuju ponovno ocenjivanje maturskih testova i da učinjenu nepravdu prema našoj djeci isprave.

"Ovdje se radi o budućnosti djece Crne Gore, koja moraju ispoštovati rokove za upis željenih fakulteta i ovakva situacija ne trpi odlaganje, te stoga pozivam i Ministarstvo prosvete da utvrdi odgovorna lica za novonastalu situaciju, jer ovakav odnos prema maturantima, bez jasnog razloga za takvo postupanje je neoprostivo", naveli su iz SNP-a.

Radi se o 533 djece, kako su kazali, i nadležno ministarstvo ne smije dozvoliti ovakvo paušalno ocenjivanje, koje se zasniva na sumnji predstavnika Ispitnog centra bez ikakvog valjanog dokaza.

"Djeca i njihovo obrazovanje su na prvom mjestu, zato pozivam nadležne organe na hitnu i efikasnu reakciju", dodaju iz SNP-a.

Socijalistička narodna partija Crne Gore

Bonus video: