Očekuju da "Luča" bude poslata u svemir sredinom 2024.

Predstavnici organizacije "Montenegro Space Research" Filip Jovićević, Nina Drakulić i Nikola Perović govorili o projektu prvog crnogorskog satelita

9508 pregleda 95 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Danas je u Podgorici, uz prisustvo predstavnika Vlade, univerziteta, medija i zainteresovane javnosti, predstavljen projekat „Luča“ - prvi crnogorski satelit.

Predstavnici organizacije "Montenegro Space Research" Filip Jovićević, Nina Drakulić i Nikola Perović govorili su o projektu, njegovim specifičnostima, planovima kao i aktivnostima te organizacije na edukaciji mladih u oblasti robotike i svemirske tehnologije.

„Prvi crnogorski satelit u svemiru biće istorijski trenutak za sve nas. „Luča“ je svjetlost koja će obasjati put svim novim projektima iz oblasti istraživanja svemira u Crnoj Gori“, kazao je mladi inovator Filip Jovićević i istakao da očekuju da „Luča“ bude poslata u svemir sredinom narede godine.

Luča satelit predstavljanje
foto: Boris Pejović

Predstavljajući tehničke specifikacije satelita i rakete kojom će biti lansiran u svemir, inovator i preduzetnik Nikola Perović kazao je da „Luča“ pripada kategoriji malih satelita koji će biti lansiran na visinu od 500-600 kilometara, a koji će u svemiru provesti dvije do tri godine.

Luča satelit predstavljanje
foto: Boris Pejović

„Nevjerovatan je osjećaj biti dio projekta koji postaje dijelom istorije. Posebno smo ponosni što će srce „Luče“ biti sastavljeno u našoj laboratoriji“, kazao je Perović, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Vlade.

O značaju edukacije mladih na planu robotike i svemirskih tehnologija govorila je Nina Drakulić, koja je, kako se navodi, prisutne informisala o nedavno održanom takmičenju iz robotike i planovima o saradnji sa zemljama regiona kako bi unaprijedili konkurentnost mladih u budućnosti.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović je istakla značaj projekta i kazala da su mladi inovatori poput predstavnika "Montenegro Space Research" organizacije dokaz da Crna Gora ima kapaciteta za velike projekte koji povezuju države. „Naš zadatak je da ovakve mlade ljude osnažimo i podržimo“ , kazala je Šćepanović.

Luča satelit predstavljanje
foto: Boris Pejović

Na prezentaciji je govorio i predsjednik Vlade Dritan Abazović koji je istakao značaj projekta „Luča“ za dalje umrežavanje Crne Gore na međunarodnom planu i ponovio opredijeljenost Vlade da podrži taj i slične projekte.

On je, kako se navodi, ohrabrio mlade inovatore da rade na novim otkrićima i projektima

„Predrasude i nedostatak samopouzdanja ne smiju biti prepreke razvoju. 'Luča' je dokaz da su ovakvi projekti ostvarivi i svojevrstan podsticaj mladim ljudima da slijede vaš put“, kazao je premijer.

Luča satelit predstavljanje
foto: Boris Pejović

Predstavnici organizacije "Montenegro Space Research" zahvalili su premijeru i ministarki na, kako su kazali, „podršci koja je beskonačna kao i sam svemir“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: