Počinje adaptacija fasade zgrade Zavičajnog muzeja u Kolašinu

"Radovi na fasadi zahtijevaju više vremena zbog oštećenja usljed dugogodišnjeg izlaganja vremenskim uslovima, što podrazumijeva preciznost i veliku pažnju kako bi se očuvala autentičnost objekta", rekao je predsjednik Opštine Vladimir Martinović

2295 pregleda 16 komentar(a)
Radovi na Zavičajnom muzeju, Foto: Dragana Šćepanović
Radovi na Zavičajnom muzeju, Foto: Dragana Šćepanović

Adaptacija fasade zgrade kolašinskog Zavičajnog muzeja počela je danas, a radove su otvorili predsjednik Opštine Vladimir Martinović i direktor JU Centar za kulturu Branislav Jeknić.

Uređenje tog objekata, rekao je Martinović, doprinijeće razvoju kulturno turističkih potencijala Kolašina, a to je, kako je objasnio “prva adaptacija objekta nakon dužeg vremenskog perioda”.

Martinović je kazao da su radovi koji zahtijevaju najviše vremena oni na stolariji, odnosno, restauracija stolarije i radovi na fasadi.

Zavičajni muzej Kolašin, Vladimir Martinović
foto: Dragana Šćepanović

"Stolarija koja se obnavlja je stara i bila je, tokom godina, izložena raznim oštećenjima, poput truljenja drveta, loma, ogrebotina, pukotina ili deformacije što zahtijeva preciznost u radu kako bi se stolarija vratila u provobitno stanje. Radovi na fasadi zahtijevaju više vremena zbog oštećenja usljed dugogodišnjeg izlaganja vremenskim uslovima, što podrazumijeva preciznost i veliku pažnju kako bi se očuvala autentičnost objekta. Uz to, mora se voditi računa o očuvanju i zaštiti originalnog izgleda i poštovanju propisa", kazao je on.

Martinović je podsjetio da se dio radova izvodi od finansijskih sredstava koja je obezbijedila prethodna uprava, donacijom od Glavnog grada, dok je dio novca obezbijedila Opština .

Jeknić je zahvalio što je predsjednik Opštine sa svojim timom “obezbijedili dodatna sredstva kako bi zgrada Zavičajnog muzeja zasijala u punom sjaju”.

Zavičajni muzej Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Direktor Centra za kulturu podsjetio je da je objekat, u kojem je danas Zavičajni muzej, od 1. januara 1906. godine, odlukom tadašnje Vlade, proglašen za državno dobro.

U toj zgradi, tokom 12 decenija, bile su smještene sve državne institucije. Istakao je da će nakon rekonstrukcije te zgrada biti pravi reprezent istorijskog trajanja i graditeljstva u Kolašinu.

Bonus video: