"Visoki gosti" vas čuvaju od drakonskih kazni

Jokić je u saopštenju naveo da “Hefesta” prijavom pokušava da skrene pažnju sa činjenice da nije imala dozvolu za rad, iako je “objekat u punom radnom zamahu nakon otvaranja uz visoke goste”
306 pregleda 6 komentar(a)
Verige, Hefesta
Verige, Hefesta
Ažurirano: 07.09.2017. 07:00h

Investitor restorana Verige65 na Turskom rtu u Kotoru, firma “Hefesta” podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu protiv gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića i troje opštinskih službenika, jer im je privremeno bilo uskraćeno rješenje za rad.

Opština je to uradila dok je SDT ranije postupalo po krivičnoj prijavi Demokrata Crne Gore, čiji je Jokić funkcioner, protiv “Hefeste”. Oni su tražili preispitivanje izdavanja građevinske dozvole na lokaciji koja je pod zaštitom UNESCO.

“Hefesta” je juče, u saopštenju, zamjerila Jokiću što nije obavijestio javnost da je SDT odbacilo prijavu i da je lokalna samouprava nakon toga izdala dozvolu za rad “Verigama”.

Jokić je zatim u reagovanju naveo da Opština Kotor nema ništa sa krivičnom prijavom, već da je to učinila njegova partija.

“Verige65” su svečano otvorene u maju ove godine iako nijesu imale dozvolu za rad, a svečanosti je prisustvovao i šef DPS-a Milo Đukanović, što se vidi na fotografiji objavljenoj tada na Instagramu.

Jedan od osnivača firme Hefesta, koja je gradila objekat, je Aleksandar Šćepanović, brat manekenke Jelene Šćepanović, prijateljice Đukanovića.

Jokić je u saopštenju naveo da “Hefesta” prijavom pokušava da skrene pažnju sa činjenice da nije imala dozvolu za rad, iako je “objekat u punom radnom zamahu nakon otvaranja uz visoke goste”.

“Kako je moguće da radite bez izdate dozvole i kako je moguće da u javnosti kruže fotografije da ne izdajete fiskalne račune i da sve to prođe nekažnjeno i bez rekacije bilo kog organa? Podsjetiću vas da oni koji nemaju visoke goste na otvaranju i za mnogo manje nepravilnosti plaćaju drakonske kazne,” navodi Jokić.

“Hefesta” u saopštenju, koje je potpisala izvršna direktorica Veselinka Šćepanović, izražava nadu da “ nijesmo daleko od vremena kada će se kvalitet rada lokalne uprave mjeriti time koliko pomaže investitore, a ne ometa biznis i djelatnost od kojih pojedinci, lokalna zajednica i Crna Gora kao država imaju korist”.

Firma optužuje kotorsku Opštinu za “upornu opstrukcija biznisa i neodgovornost prema investitoru koji bi u svakoj zemlji trebalo da uživa poštovanje, pomoć i zaštitu pravnog sistema države”.

Jokić međutim tvrdi da je “svakom građaninu Crne Gore je jasno da u postupanju lokalne uprave u Kotoru nema krivičnog djela, već da je namjera podnosioca osveta za ukazivanje na činjenice prezentovane javnosti”.

Jednu od najatraktivnijih lokacija u Boki, sa pogledom na Perast i ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa, “Hefesta” je dobila u zakup, kao jedini ponuđač na oglasu koji je za njeno izdavanje po instrukciji MORT-a sredinom maja prošle godine raspisalo „Morsko dobro“.

Ostavite službenike na miru, meni pišite prijave svakodnevno

“Čudi me da su se investitori opredijelili da u sve ovo uvuku i službenike opštine Kotor, koji nisu imali nikakvog udijela u podnesenim inicijativama. Iako je sigurno da će postupak pokazati da nije bilo nezakonitosti u postupanju uprave, nedostojno je da se na ovaj način u javnosti izlazi sa imenima službenika opštine Kotor, koji posao obavljaju u skladu sa zakonom. Protiv mene podnosite jednu krivičnu prijavu dnevno, ali ostavite na miru službenike opštine,” navodi Jokić, komentarišući prijavu protiv glavnog administratora Opštine Kotor Zorana Živkovića, Vladimira Bujšića, v.d. sekretara Sekretarijata za razvoj preduzetništva i službenice tog resora Vesne Pavićević.

Bonus video: