U subotu protest Sindikata izabranih doktora: "Spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12"

Na protest su se odlučili nakon što su ostali bez odgovora, a iz Ministarstva zdravlja saopšteno da nijesu reprezentativni te da se trenutno nijesu stekli uslovi za održavanje sastanka

3350 pregleda 1 komentar(a)
Foto: SIDCG
Foto: SIDCG

Sindikat izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) pozvao je građane i kolege da im se pridruže na protestu koji će se sjutra (subota 3. jun) održati na Trgu Vektre u Podgorici, ispred Ministarstva zdravlja.

U saopštenju Glavnog odbora SIDCG piše da se mirni protest organizuje pod nazivom "spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12".

"Pozivamo sve druge kolege i građane da pruže podršku jer ovo je borba za sve nas", navodi se u saopštenju Glavnog odbora.

SIDCG je ranije uputio dopis premijeru Dritanu Abazoviću i ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću kako bi razgovarali o problemima ljekara na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Na protest su se odlučili nakon što su ostali bez odgovora, a iz Ministarstva zdravlja saopšteno da nijesu reprezentativni te da se trenutno nijesu stekli uslovi za održavanje sastanka.

Ta organizacija ranije je saopštila da, pored ostalog, zahtijeva da se u što kraćem roku ispravi nepravda načinjena novim Granskim kolektivnim ugovorom prema izabranim doktorima i da se već na majske zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata uz kapitacije i usluge.

“Nismo dobili ni poziv za razgovor u vezi sa traženjem modela strukturiranog načina plaćanja koje je ukinuto izmjenama GKU, a koji znatno urušavaju kvalitet pružanja zdravstvenih usluga našim pacijentima, i povećavaju dužinu čekanja pacijenta kod izabranog ljekara na pregled. Takođe, nismo dobili odgovor u vezi sa tim da li je zakonski opravdano da jedan izabrani doktor radi 12 dana u kontinuitetu, bez dana odmora, besplatno, čak i nedeljom”, piše u saopštenju Sindikata izabranih doktora, dostavljenom “Vijestima”.

Istakli su da su kao ljekari i građani razočarani odnosom Ministarstva zdravlja i Vlade prema njima.

“Sindikat izabranih doktora broji oko 240 članova, a 87 odsto izabranih doktora za odrasle iz cijele Crne Gore pristupilo je ovom Sindikatu zbog ogorčenosti koju profesionalno osjećaju, pogotovo nakon velikih i brzo zaboravljenih zalaganja za naše građane tokom tri godine pandemije. Da li je ovakvim reformama, koje su daleko od izvorne reforme o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poboljšan kvalitet rada izabranih doktora i da li je u interesu građana da ih liječe umorni od rada i nezadovoljni ljekari, ne zanima čelnike našeg zdravstva ni premijera”, istakli su iz tog Sindikata.

Poručili su da neće odustati od borbe protiv kršenja radnih prava, kao i protiv urušavanja struke i smisla postojanja izabranog ljekara.

Bonus video: