Spektra: Transrodne osobe očekuju zaštitu institucija i pravdu u slučajevima nasilja

Iz Spektre kazali kako očekuju da će pravda konačno biti zadovoljena u slučaju prebijanja Vuka Adžića, prije više od tri i po godine

2738 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz nevladine organizacije Asocijacija Spektra poručili su da transrodne osobe očekuju zaštitu institucija i pravdu u slučajevima nasilja.

Kazali su kako očekuju da će pravda konačno biti zadovoljena u slučaju prebijanja Vuka Adžića, prije više od tri i po godine.

"Povodom brutalnog prebijanja transrodnog muškarca na sjeveru Crne Gore, koji je u vrijeme kritičnog događaja bio u procesu medicinskog prilagođavanja pola, prije više od tri i po godine, Spektra koristi priliku da podsjeti na činjenicu da pravda još uvjek nije zadovoljena, kroz adekvatno okončanje sudskog procesa. Podsjećamo da je Vuk Adžić, na pragu kuće brutalno prebijen od strane tri muškarca, te da je u to vrijeme imao svega 19 godina. Prateći slučaj pomno, a nakon iscrpljujućeg suđenja, te diskriminatornog odnosa pojedinih predstavnika pravosuđa prema njemu, očekujemo da će pravda biti konačno zadovoljena, te da će sud presuditi u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je ta presuda važna ne samo za pripadnike LGBTIQ zajednice, već i za cjelokupno društvo, posebno zbog činjenice da je u Crnoj Gori zabilježen "značajan porast nasilja i diskriminacije po različitim osnovama" prema ranjivim grupama.

"Asocijacija 'Spektra' kao feministička organizacija koja se bavi rodnom ravnopravnošću, naročito kroz zaštitu i unaprjeđenje prava transrodnih, rodno varijantnih i intepolnih osoba u Crnoj Gori daje podršku oštećenom kroz angažovanje punomoćnice advokatice Marijane Laković-Drašković, kao i psihološku podršku, ali i vršnjačku podršku, kako bi Vuk prevazišao višestruko nasilje koje je doživio, te nastavio da bude član crnogorskog društva, kojem je doprinosio godinama kao borac za ljudska prava, vladavinu prava i zaštitu životne sredine.

"Ovim putem i obavještavamo javnost, da će nakon pravosnažnog okončanja ovog postupka, a radi suzbijanja diskriminacije i zločina iz mržnje prema trans osobama, stručnjakinja za oblast pravosuđa i ljudskih prava advokatica Laković-Drašković u saradnji sa Asocijacijom Spektra, detaljno analizirati postupanje svih aktera u ovom postupku, kao i u još nekoliko postupaka koji su pravosnažno okončani, a u kojima su oštećene trans osobe. Na ovaj način ćemo doprinijeti monitoringu rada pravosudnih organa, koji do sada nijesu davali adekvatno zadovoljenje pravde žrtvama nasilja, a samim tim niti doprinosili povjerenju građana i građanki Crne Gore u institucije sistema, koje postoje kako bi nas sve zaštitile od različitih oblika kršenja, ne samo zakona, već prava svih nas na dostojanstvene i sigurne živote", navodi se u saopštenju.

Bonus video: