Prodaju riješene vozačke testove

Urušava se sistem i kriterijumi za sticanje znanja neophodnog za budućeg vozača

18673 pregleda 267 reakcija 41 komentar(a)
“Ministarstvo popustilo pod pritiskom pojedinaca” (ilustracija), Foto: Shutterstock
“Ministarstvo popustilo pod pritiskom pojedinaca” (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nove kombinacije testova za polaganje vozačkog ispita sa rješenjima prodaju se kandidatima za polaganje vozačkog ispita umjesto da u auto-školama drže časove teorijske nastave, kako je to zakonski predviđeno.

To je “Vijestima” saopštilo nekoliko vlasnika auto-škola koji kažu da ne prihvataju da se na taj način dodatno urušava sistem i kriterijumi za polaganje i sticanje znanja neophodnog za budućeg vozača.

Upućeni tvrde da je novi problem oko prodaje riješenih kombinacija novih testova, koje je uradila jedna auto-škola iz Bijelog Polja, nastao nakon što je Ministarstvo prosvjete prije destak dana objavilo kombinacije pitanja iz novih testova, koje je poslije 30 godina nedavno uradila radna grupa.

“Na ovaj način, Ministarstvo prosvjete je popustilo pod pritiskom pojedinaca iz pojedinih auto-škola, pa umjesto da po zakonu, za 30 časova teorijske nastave drže predavanja i nauče ih pravila u saobraćaju, kandidatima će auto- škole samo podijeliti pitanja i odgovore za učenje napamet. Takva praksa je nezabilježena u svijetu i smatramo da će dodatno urušiti sistem sticanja znanja i vještina potrebnih za dobijanje vozačke dozvole”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz jedne podgoričke auto-škole.

Objavljivanje kombinacija i rješenja novih testova posebno je zabrinjavajuće budući da su više nego alarmantni podaci Uprave policije o broju saobraćajnih nesreća na putevima tokom 2022. i u prvih pet mjeseci 2023. godine.

Prema podacima UP, tokom 2022. godine u saobraćajnim nesreća, poginule su 23 osobe mlađe od 25 godina, a samo za četiri mjeseca 2023. čak njih sedam.

Zbog tih uznemirujućih podataka, sagovornici “Vijesti” ističu, da umjesto pooštravanja kriterijima za učenje, polaganje i sticanje znanja neophodnog za vozača, kao svugdje u okruženju i EU, na ovaj način se direktno utiče da se mlade osobe neobučene i nestručne uključe u saobraćaj.

“Smatramo da bi Ministarstvo prosvjete moralo da povuče nove varijacije testova i da se urade novi, a da se sistem obuke postavi onako kako je to predviđeno zakonom”, naglasio je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: