Protest Sindikata izabranih doktora: Nedopustivo ponašanje nadležnih prema ljekarima

"Svi pacijenti su uz nas, cijela Crna Gora je uz struku i školovane ljude", kazao je predsjednik sindikata Igor Ljutica

35716 pregleda 224 reakcija 104 komentar(a)
Ljutica, sa protesta, Foto: Alen Hadžović
Ljutica, sa protesta, Foto: Alen Hadžović

Predsjednik Sindikata izabranih doktora Igor Ljutica poručio je, na današnjem protestu ispred Ministarstva zdravlja, da je ponašanje nadležnih prema ljekarima nedopustivo i "klasično tirjanstvo".

Kazao je da su se na današnjem skupu, pod nazivom “Spasavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12”, okupili ljekari iz cijele Crne Gore, a najavio da bi se već sljedeće subote mogli okupiti i ispred Vlade.

Ljutica je rekao da je poražavajuće da premijer Dritan Abazović "dozvoljava ponašanje" ministra zdravlja Dragoslava Šćekića.

"Ako se tako nastavi, i on će dijelom snositi krivicu. Ne smijemo dozvoliti da se više ovakvi ljudi pojave na čelu ozbiljnog ministarstva koje vodi brigu o građanima", kazao je on.

Rekao je da nadležni nisu htjeli da uvaže 240 ljekara iz cijele Crne Gore koji su tražili sastanak.

"Dragi političari, kad niste htjeli da čujete pjesmu, slušaćete oluju, ovo je samo početak. Svi pacijenti su uz nas, cijela Crna Gora je uz struku i školovane ljude. Ovo ponašanje prema ljekarima, da kažemo, građanima prvog reda, je nedopustivo i klasično tirjanstvo", kazao je Ljutica.

Pacijenti, kako je dodao, najviše cijene ljekare na primarnom nivou.

"Kod nas nema ni mita ni korupcije, a ako nema korupcije i mita, vrijeme je da se malo i primarna pita. Samo nastavite da se oglušavate na naše zahtjeve, pa ćete vidjeti odgovor školovanih i nekompromitovanih ljudi... Oduzeli su nam parče hljeba, naravno da ćemo se pobuniti", poručio je Ljutica.

protest Sindikata izabranih doktora
foto: Alen Hadžović

Doktorka Lidija Ognjenović iz Doma zdravlja Nikšić kako protestom žele pokazati ministru kako su "zadovoljni" platama i da rade u "odličnim" uslovima.

"Ovo je prvi sastanak i svi naredni će biti mnogo veći. Građanima ćemo pokazati ko su ljekari primarne zaštite, čuvari sistema i kako ćemo se boriti za naša prava", poručila je ona.

Doktorka Vesna Milićević je rekla da je uzdrman primarni nivo zdravstvene zaštite, a samim tim i sekunarni i tercijarni.

Kazala je da zahtjevi sindikata nisu nerealni. "Ministre Šćekiću, Hrvatska je ovaj Vaš model napustila devedesetih, minimum 30 godina ste se vratili unazad", navela je ona.

Protest je uslijedio nakon odluke Ministarstva zdravlja da ignoriše zahtjeve dijela zaposlenih u zdravstvenom sistemu, uz obrazloženje da ne pripadaju reprezentativnim sindikatima.

Predstavnici Sindikata izabranih doktora ranije su najavili da će od predstojećeg ponedjeljka raditi po novim pravilima i normama Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

To, tvrde, podrazumijeva da umjesto više od stotinu pacijenata pregledaju tridesetak dnevno, kao i hitna stanja, kako bi pokazali koliki posao nose izabrani doktori. Iz tog sindikata juče su pozvali i druge kolege i građane da im pruže podršku.

Sindikat izabranih doktora prethodno nije od Vlade i ministra zdravlja Dragoslava Šćekića dobio odgovor na zahtjeve, niti poziv na sastanak kako bi razgovarali o gorućim problemima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Taj Sindikat tražio je da se ispravi nepravda učinjena Granskim kolektivnim ugovorom, kroz ukidanje obračunskih stavki kapitacija i cijena zdravstvenih usluga, zbog čega su im, tvrde, značajno umanjene zarade i povrijeđena prava. Insistiraju i da se reguliše pitanje neplaćenih dežurstava i rada u kontinuitetu od 12 dana gdje, kako smatraju, dolazi do kršenja Zakona o radu.

Šćekić je za RTCG ove zahtjeve ocijenio kao neutemeljene i ocijenio da su zarade ljekarima najveće u regionu.

Bonus video: