U subotu će blokirati put Bijelo Polje-Prijepolje: "Bijediće dato u koncesiju koja bi devastirala vodu, vazduh..."

"Poručujemo Vladi Crne Gore, Ministarstvu kapitalnih investicija i koncesionaru da nećemo odustati od naših zahtjeva za raskidanjem ugovora", kazao je predstavnik građanske inicijative "Zaštitimo Bijediće" Krsto Tvrdišić

6406 pregleda 3 komentar(a)
Sa prethodne blokade puta Bijelo Polje-Prijepolje 14. maja, Foto: Jadranka Ćetković
Sa prethodne blokade puta Bijelo Polje-Prijepolje 14. maja, Foto: Jadranka Ćetković

Mještani Bijedića, Podbreža, Voljavca, Pećarske, Oluja, Gubavča i ostalih mjesta Bistrice kod Bijelog Polja, sjutra (subota 4. jun) će od 10 časova na pola sata blokirati magistralni put Bijelo Polje -Prijepolje, kod mosta u Konatarima.

Blokada je nastavak protesta koji je započeo u mjestu Bijediće zbog davanja u koncesiju za izgradnju kamenoloma, na područja koje je prepoznato kao arheološko nalazište iz neolita, naveli su iz građanske inicijative "Zaštitimo Bijediće".

"Zbog interesa pojedinaca, naše mjesto Bijediće, koje smo dobili od predaka da čuvamo i da brinemo o njemu, dato je u koncesiju koja bi potpuno devastirala vodu, vazduh, arheološko nalaziste, kuće, imanja i život u njemu i svim okolnim mjestima" naveli su mještani u svom obraćanju.

"Obraćali smo se svim institucijama koje su učestvovale u davanju koncesija. Odgovore smo dobili od Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, koja je stopirala radove i Ministarstva kapitalnih investicija, koje nas je obavijestilo da je sve bilo transparentno i da se radovi zaustavljaju do završetka arheoloških istraživanja. Poručujemo Vladi Crne Gore, Ministarstvu kapitalnih investicija i koncesionaru da nećemo odustati od naših zahtjeva za raskidanjem ugovora, da smo odlučni da sačuvamo prirodu, naša imanja i život na tom prostoru. Pozivamo mještane, novinare i ekološke aktiviste da nam se pridruže na sutrašnjem protestu i u borbi da zaštitimo Bijediće, okolna mjesta i čitav Bistrički kraj", kazao je predstavnik inicijative Krsto Tvrdišić.

On je kazo da se u ime mještana izvinjava svima koji će sjutra biti zaustavljeni na putu.

"Ali mi nemamo drugi izbor. Danas su došli na naša vrata, možda će sjutra pokucati i na vaša. Zaštitimo Bijediće, našu Bistricu i život u ovim krajevima" , kazao je Trvdišić.

Bonus video: