Ministarstvo zdravlja: Prosječna zarada izabranog doktora preko 1.600 eura, predstoji vraćanje empatije prema pacijentu

Iz tog Vladinog resora na čijem je čelu Dragoslav Šćekić oglasili su se povodom protesta izabranih doktora

14567 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Šćekić, Foto: Luka Zeković
Šćekić, Foto: Luka Zeković

Netečne su i neutemeljene informacije koje su ovih dana iznosili pojedini izabrani ljekari, koje se potpisiju kao članovi Sindikalne organizacije, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog Vladinog resora na čijem je čelu Dragoslav Šćekić oglasili su se povodom danas održanog protesta izabranih doktora, poručivši da je prosječna zarada izabranog dokrota preko 1.600 eura.

"Naime, zvanični podaci Fonda za zdravstveno osiguranje koji isplaćuje zarade kompletnom zdravstvenom sistemu pokazuju da prosječna plata u zdravstvenom sistemu Crne Gore uključujući i ostala lična primanja – za april 2023.godine iznosi 982 eura", ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Oni su dodali da prosječne zarade uključujući i ostala lična primanja za april 2023.godine, za ljekare specijalista i ljekare specijalista stomatologije, ljekare subspecijaliste, izabrane ljekare i srednje medicinski kadar su iznosile:

- ljekar specijalista i ljekar specijalista stomatologije - 2.065,83 eura

- ljekar subspecijalista – 2.538,42 eura

- izabrani ljekar – 1.615,75 eura

- srednje medicinski kadar – 776,34 eura

"Takođe, važno je napomenuti da prvih 50 izabranih doktora po visini mjesečnih primanja ima zaradu veću od 2 000 eura, dok se prvih 100 plata u zdravstvenom sistemu kreće čak od 5.930 do 3.119 eura. Podsjećamo, da su u proteklom periodu upravo na inicijativu resora zdravlja plate svim zaposlenim u zdravstvu značajno uvećane, te se sada nalaze među najvišim za ovu oblast u cijelom regionu", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da su "ljekari zasluženo dobili uvećanje zarada, ali sada predstoji period vraćanja empatije prema pacijentu koji treba da bude siguran da ga u zdravstvenom sistemu čeka pomoć i briga za njegovo zdravlje bez bojazni da će bijeli mantili ostati nijemi na patnju i bolest koja čeka ispred njihove ordinacije".

"Takođe, Ministarstvo zdravlja će hitno od direktora zdravstvenih ustanova primarnog nivoa tražiti kompletnu i detaljnu analizu rada izabranih doktora za prethodni period kako bi se precizno uvrdile činjenice i donijela najbolja rešenja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: