Dževerdanović novi direktor Vodacoma

Dževerdanović izabran za izvršnog direktora firme Vodacom, iako je formalno - pravno još predsjednik Upravnog odbora
387 pregleda 5 komentar(a)
Miloš DŽeverdanović, Foto: Vodacom
Miloš DŽeverdanović, Foto: Vodacom
Ažurirano: 06.09.2017. 18:57h

Visoki funkcioner kotorskog DPS-a i donedavni direktor Kulturnog centra u tom gradu Miloš Dževerdanović imenovan je za izvršnog direktora kompanije “Vodacom” iz Tivta, povrđeno je “Vijestima“.

Dževerdanović je posljednjih nekoliko godina bio v.d predsjednika Odbora direktora “Vodacoma”, u kome Opština Tivat, kao jedan od osnivača, već duže vrijeme iz krajnje čudnih razloga ne može da dobije mjesto, iako je odlukom lokalnog parlamenta na tu funkciju imenovan Božidar Popović.

“Tačno je da je jednoglasnom odlukom Odbora direktora diplomirani ekonomista iz Kotora Miloš Dževerdanović u ponedjeljak imenovan za novog izvršnog direktora 'Vodacoma'. Za novog v.d. predsjednika Odbora direktora istovremeno je imenovan Mirko Čeprnić iz Herceg Novog”, kazala je juče “Vijestima” Nada Krivokapić koja je u posljednjih oko godinu bila v.d. izvršne direktorice firme.

“Vodacom” je osnovan 2005. odlukom Vlade kao “zajedničko uslužno i koordinaciono društvo za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda za Crnogorsko primorje”.

Osnivači firme - agencije preko koje se implementiraju na stotine miliona eura vrijedni projekti poboljšanja i izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture na primorju, su Vlada i opštine Bar, Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi, a naknadno im se pridružila i opština Ulcinj.

“Vodacom” se finansira iz pružanja konsultantskih usluga lokalnim vodovodnim preduzećima opština koje su mu osnivači, a koje uz to, firmi godišnje iz budžeta uplaćuju i pozamašnu novčanu dotaciju. Krivokapićeva je istakla da je Dževerdanović prethodno podnio ostavku na mjesto predsjednika Borda direktora, koju je Skupština Opštine Kotor usvojila 1. septembra.

Na pitanje kako je moguće da Dževerdanović - formalno-pravno još predsjednik Odbora direktora, bude izabran za izvršnog direktora, s obzirom da odluka SO Kotor još nije objavljena u Službenom listu i nije stupila na snagu, ona je kazala da je sve po zakonu jer “Vodacom” sa njima “ne mora potpisati ugovor o radu odmah, već može i za 15-20 dana”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, o Dževredanovićevoj ostavci nije se izjašnjavala ni Skupština “Vodacoma” koja je po Statutu firme to morala da uradi. Neki od osnivača “Vodacima” navodno nijesu ni imali informaciju gdje je i kada firma raspisala oglas za imenovanje novog izvršnog direktora, a na koji se javilo sedam kandidata.

Do fotelje nezakonitom smjenom Vukovića?

Viši sud u Podgorici u julu je potvrdio prvostepenu presudu Onovnog suda u Kotoru da je smjena prethodnog izvršnog direktora “Vodacoma” Borisa Vukovića bila nezakonita i da se “poništavaju iz nje proistekle pravne posljedice”.

Vuković je razriješen 14. septembra prošle godine odlukom Odbora direktora kojim je predsjedavao Dževerdanović.

Vuković u međuvremenu nije vraćen na posao, a u njegovu fotelju od ponedjeljka sjeo je Dževerdanović.

Bonus video: