Hex: Spremni smo da pohabane znakove zamijenimo o svom trošku

Ni više od pet godina nakon što je sagrađena, prva faza MR1 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima kod Tivta, nije tehnički primljena niti joj je izdata upotrebna dozvola

5390 pregleda 6 komentar(a)
Propala signalizacija na prvoj fazi MR1, Foto: Siniša Luković
Propala signalizacija na prvoj fazi MR1, Foto: Siniša Luković

Kompanija Hex d.o.o. iz Podgorice spremna je da uz saglasnost Opštine Tivat, o svom trošku izvrši zamjenu svih saobraćajnih znakova na trasi prve faze MR1 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima kod Tivta.

To je “Vijestima” kazao izvršni direktor Hexa Pavić Pejović.

Reagujući na navode kompanije “Toškovići” iz Podgorice koja je bila izvođač radova na gradnji prve faze MR1 završenoj 2018. godine, a koja je saopštila da je Hex bio proizvođač i isporučilac spornih saobraćajnih znakova od kojih je većina danas u neupotrebljivom stanju, Pejović je kazao da su oni tada isporučili tačno onakvu robu kakvu je od njih tražila firma “Toškovići” kao izvođač.

Povezani članci

31. Maj 2023.

Tivat: Ugradili lošu opremu, pa tužili opštinu

“Riječ je o robi male vrijednosti u odnosu na veličinu ukupne investicije prve faze MR1 saobraćajnice i ne bismo željeli da se čitava priča oko još uvijek nezavršenog tehničkog prijema te saobraćajnice i izdavanja upotrebne dozvole za nju, ‘slomi’ na nama kao maloj firmi koja se bavi proizvodnjom, a koja nije bila izvođač radova na tom objektu, niti smo mi postavljali te saobraćajne znakove. Stoga ćemo, iako je dvogodišnji garantni rok istekao i prošlo je više od pet godina od kada su oni postavljeni, odmah poslati našu ekipu koja će napraviti foto elaborat i popisati sve znake koji su previše pohabani i na kojima nema mehaničkih opterećenja, te ćemo onda sve te znake zamijeniti novima, odnosno reparirati o svom trošku”, kazao je Pejović.

Signalizacija u katastrofalnom stanju
Signalizacija u katastrofalnom stanjufoto: Siniša Luković

Naglasio je da će se prethodno, zvanično pisanim putem obratiti Opštini Tivat kao investitoru za dobijanje njene dozvole i saglasnosti da demontiraju i repariraju oštećene znakove, a što bi sve, kako je kazao, bilo završeno u roku od desetak dana nakon dobijanje te saglasnosti.

“Iako je opšteprihvaćeni industrijski standard da saobraćajni znakovi ne pokazuju oštećenja od habanja i dejstva sunca pet godina, smatram da bi oni ipak trebali da zadrže svojstva vidljivosti makar deset godina. Činjenica je da na znakovima koje smo prije više od pet godina isporučili po narudžbi kompanije ‘Toškovići’, po specifikaciji naručioca, nije primijenjena uobičajena UV zaštita, zbog čega je u najvećoj mjeri i došlo do ovakvog habanja tih znakova pod dejstvom sunčevih zraka. Ipak, i pored toga što to nije naša, već obaveza izvođača radova, mi smo spremni da o svom trošku zamijenimo i repariramo sve pohabane znakove, jer ne želimo da se čitava priča oko ove saobraćajnice i njenog tehničkog prijema “slomi” na nama. Mi nismo gradili prvu fazu MR1, nego smo samo isporučili onakvu robu kakvu je izvođač radova - kompanija ‘Toškovići’ od nas tražila i naručila, u simboličnoj vrijednosti u odnosu na vrijednost ukupne ove saobraćajnice”, kazao je Pejović.

Ni više od pet godina nakon što je sagrađena, prva faza MR1 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima kod Tivta, nije tehnički primljena niti joj je izdata upotrebna dozvola.

“Izgradnja saobraćajnice MR1 (I faza) gdje je izvođač radova bila kompanija “Toškovići” d.o.o. iz Podgorice, a stručni nadzor vršen od strane firme Civil engineer d.o.o. iz Podgorice, još uvijek nije tehnički primljena. Neophodno je obnavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije (saobraćajnih znakova) na trasi saobraćajnice, postavljanje nedostajućih stubova javne rasvjete, završavanje radova na izradi bankina i bermi”, rečeno je prethodno “Vijestima” u Direkciji za investicije Optšine.

Oni su naveli da su sa izvođačem radova, kompanijom “Toškovići,” u proteklom periodu organizovani sastanci na kojima su dogovoreni svi neophodni radovi, kao i dokumentacija koja je potrebna da se dostavi kako bi se izvršio tehnički prijem ovog dijela saobraćajnice.

“Ipak, izvođač i pored više urgencija investitora do danas nije izvršio svoje obaveze”, saopšteno je iz Direkcije.

Bonus video: