Raskrinkavanje: I dalje se plasiraju lažne vijesti vezane za Zelenskog, NATO, SAD...

"Da propagandni narativi o geopolitičkim protivnicima Rusije ne moraju biti ekskluzivno vezani za Ukrajinu dokazali su i domaći portali, koji su javnost 'izvijestili' da je 'NATO vježba Immediate Response 23 izmještena iz BJRCG u BJRM', odnosno iz Crne Gore u Sjevernu Makedoniju iako to nije bio slučaj

7155 pregleda 9 komentar(a)
Đuranović, Foto: Raskrinkavanje.me
Đuranović, Foto: Raskrinkavanje.me

Iako je dezinformisanje javnosti o ratu u Ukrajini svoj vrhunac doživjelo tokom prošle godine, propaganda se nije smirila i publici se i dalje redovno plasiraju lažne vijesti vezane za predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, NATO, Sjedinjene Američke Države.

To navodi, redakcija "Raskrinkavanja", platforme Centra za demokratsku tranziciju (CDT) u saopštenju koje je potpisala Nina Đuranović.

"Agresija Rusije na Ukrajinu dodatno je stavila geopolitička dešavanja u fokus medija i korisnika društvenih mreža, a samim tim i u fokus propagande i dezinformacija, pa se tako na našem govornom području, u proruskim medijima i Fejsbuk stranicama redovno objavljuju netačne informacije vezane za ove teme", dodaju u saopštenju.

Redakcija Raskrinkavanje, kako su objavili, tokom maja razobličila je više dezinformacija o Ukrajini među kojima se našla tvrdnja da je američki senator Lindzi Grejem tokom sastanka sa Zelenskim rekao "da je ubijanje Rusa najbolja američka investicija".

"Javnosti je servirana i tvrdnja da se Zelenski iz posjete evropskim zemljama, "nakon prijetnji iz Moskve više neće vratiti u Ukrajinu", iako je on već bio u svojoj državi u momentu objavljivanja te vijesti. Zelenskom su korisnici društvenih mreža, netačnim prevođenjem, pokušali da iskonstruišu izjavu koja bi trebalo da znači da se on kao vojnik ne bi borio u ratu", navodi se u saopšenju.

"Raskrinkavanje" dodaje i da propagandni narativi o geopolitičkim protivnicima Rusije ne moraju biti ekskluzivno vezani za Ukrajinu dokazali su i domaći portali.

"Koji su javnost 'izvijestili' da je 'NATO vježba Immediate Response 23 izmještena iz BJRCG u BJRM', odnosno iz Crne Gore u Sjevernu Makedoniju iako to nije bio slučaj. Korisnici društvenih mreža su 9. maja imali priliku da vide i tri dijela na kojem se vide Bijela kuća, njemački Bundestag i zgrada UN-a, na kojima je navodno bila projektovana poruka "Pobedili smo 1945. godine, pobedićemo i sada", iako se takva poruka nije pojavljivala na ovim zdanjima", piše u saopštenju.

Na kraju, kako kažu u saopštenju, razmjer propagande i teorija zavjere pokazuje viralna tvrdnja sa društvenih mreža da je lice predsjednika SAD, Džoa Bajdena, zapravo maska, a da se u Pentagonu dogodila eksplozija i da u Americi vlada haos.

Bonus video: