Ministarstvo prosvjete: Ispitni centar ponovo da pregleda testove, dodatni rok nije u skladu sa propisima

Ministarstvo će, kazali su, preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da nijedan učenik ne bude oštećen

28461 pregleda 84 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete i Državna komisija za maturski i stručni ispit traže od Ispitnog centra da pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nisu položili maturski ispit iz Crnogorsko-srpsko, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti.

Iz ovog Vladinog resora oglasili su se povodom kako su kazali, povećane pažnje javnosti o organizaciji ponovnog ispita CSBH na maturskom i stručnom ispitu koji je Komisija za ocjenjivanje zakazala za 13. jun.

"Ministarstvo prosvjete i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuje da Ispitni centar pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nisu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta budući da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo će, kazali su, preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da nijedan učenik ne bude oštećen.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Državna komisija za maturski i stručni ispit na poslednjoj sjednici donijela preporuku Ispitnom centru da Komisija za ocjenjivanje ponovo pregleda i vrednuje testove učenika koji nisu položili ispit iz CSBH., u skladu sa propisima i uputstvom za ocjenjivanje Ispitnog centra, što je, navode, u skladu sa najboljom pedagoškom praksom, imajući u vidu veliki broj zahtjeva učenika i značaj ovog ispita za učenike.

"Napominjemo da će Ministarstvo prosvjete, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornost svih učesnika u procesu organizacije eksternih ispita", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: