Blokirali magistralni put zbog kamenoloma: "Nećemo dozvoliti da nam unište prirodu, vodu, vazduh i živote"

Koliko je bilo transparento pokazuje i odluka Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja je stopirala radove do završetka arheoloskih istraživanja,

12148 pregleda 25 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Jadrankla Ćetković
Foto: Jadrankla Ćetković

Mjestani Bijedića okolnih seka bliokirali su danas magistralni put Bijelo Polje- Prijepolje, u mjestu Konatari, ogorčeni zbog izgradnje kamenoloma u tom mjestu.

"Ponovo smo blokirali magistralu jer još uvijek nije raskinut koncesioni ugovor između Vlade, Ministarstva kapitalnih investicija i preduzeća Elas. I pored mnogih obraćanja državnim institucijama, peticije sa potpisima mještana Bijedića, Podbreža, Voljavca, Oluja tom ministarstvu, nijesu ispunjeni naši zahtjevi. Ministar Ervin Ibrahimović nas je prije slanja peticije obavijestio da je sve bilo transparentno. Koliko je bilo transparento pokazuje i odluka Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja je stopirala radove do završetka arheoloških istraživanja", kazao je predstavnik GI " Zaštitimo Bijediće" Krsto Tvrdišić.

Uprava je ranije, podsjetio je on, dala mišljenje da na tom lokalitetu, koje je inače poznato kao arheološki lokalitet Trnje, ne postoji ništa.

"Zbog toga je i od strane građanskog aktiviste podnesena i krivična prijava. U dopisu od strane MKI piše i da je održana javna rasprava u periodu od 01.11 do 18.11 2021 godine. Zanima nas ko je bio prisutan, koliko ljudi je bilo u prostoriji i koje su kovid mjere bile na snazi u tom periodu. Znači da nista nije bilo transparentno. Poručujemo da sigurno nećemo dozvoliti bilo kakvu devastaciju prostora na kojem živimo sa našim porodicama. Na prostoru koji su nam preci ostavili da čuvamo i predamo našim potomcima. Nećemo dozvoliti da nam unište prirodu, vodu, vazduh i živote. Jedini radovi koje koncesionar može da uradi su da prilikom povlačenja mašine sa prostora i arheološkog lokaliteta popravi put kojim je dovezao mašine i teške kamione, popravi asfalt koji je uništio na pojedinim mjestima, popravi most na Voljavačkoj rijeci, kao i ogradu mosta na Bistrici, kazao je on.

Mještani zahtijevaju da Vlada na prvoj sjednici koju bude imala u dnevni red uvrsti raskidanje ugovora. Mlađen Grebović je kazao da je obavijestio i inspekciju za rudarstvo, ističući da je nezadovoljan odgovorom.

"Uništavanje arheološkog lokaliteta inspektor je nazvao probijanje šumskog puta. Obratićemo se nadležnim institucijama i povodom takvih navoda.Odlučni smo da sačuvamo Bijediće, Voljavac, Podbreže i čitav bistricki kraj. Na ovom prostoru možemo amo razgovarati o razvoju turizma i proizvodnje organske hrane, ali ne i kamenoloma, kazao je Gredić.

Bonus video: